4 december 2014

Jul med Ernst på Stadra gård

I kväll är det dags för Jul med Ernst igen!

I år har han valt Stadra gård, en av de finast ställen man kan tänka sig. Det tycker åtminstone vi som har vårt lantställe intill! Och 1700-talsgården Stadra är känd för sin skönhet där den ligger vid kanten av den stora sjön med idylliska gamla hus strödda runt sig.

Jag gillar Ernst och det han gör! Lagom lantligt men ändå modernt så att man själv skulle kunna tänka sig att ha det just så. Men han lyssnar ändå in husets själ och anpassar inredning och design till den stil och epok som det är fråga om.

Jul med Ernst 2014
Stadra gård där Ernst fixar jul


Stadra gård har anor från 1600-talet och första huset tillkom i samband med att det byggdes en väg mellan Nora och Gryhyttan på 1640-talet. Under 1700- och 1800-talet växte gården med bergsbruket som nav och gården var som allra störst mellan 1850 fram till 1920-talet. Från den tiden är de flesta byggnader på Stadra även om den vackra huvudbyggnaden är från 1700-talet. Enorma arealer skog hörde till gården när den var som störst och man ägde flera hytter och masugnar. Järnhanteringen var väldigt viktig för Bergslagen vid den här tiden!


Utsikt över Grecken från Stadra

Läget vid sjön är fantastiskt och här i en av husen alldeles vid vattnet, där Ernst kommer att laga julmat,  låg tidigare ett skjutshåll. Man kan gissa att trafiken var ganska livlig mellan Nora och Grythyttan på 1700- och 1800-talet. Ganska häftigt att gå den gamla landsvägen och veta att folk har färdats här i flera hundra år. Det ger dimension!

Jul med Ernst Stadra
Stadra i höstdimma

På något vis är det runt sjön allt kretsar. När jag kikar igenom mitt bildgalleri är sjön med överallt! Ögat dras dit och man slutar aldrig tycka det är vackert. Skogarna, de blånade höjderna i fjärran och det absolut rena, fina vattnet! Här Stadra gård sett från vårt håll. 



Löväng vid Grecken
Vårutsikt från vårt eget ställe vid Greckens strand

På vår bit mark har det odlats sen 1820-talet. Åkertegar bröts upp i den karga jorden och stenar las upp i odlingsrösen som än idag är synliga. Utmed sjön sträckte sig områden som troligen betades av kreatur och där man på sommaren slog hö. På en gammal karta över Stadras ägor kallas området Lilla Sloghagen. Sloghage är bergslagsmål för  löväng. Under 1900-talet växter det igen men när vi nu röjer och fäller träd kommer det upp häggmispel, olvon, en, oxel, lönn och ek, rester från tiden då det var löväng. Marken styckades av från Stadra på 1940-talet!

Slåtteräng Stadra
Sommarblommor från ängen

En liten del har varit slåtteräng och vi slår där varje år i juli och försöker värna de växter som kommer upp. Det blir ljuvliga sommarbuketter och extra glad är jag för smörbollarna som här i Bergslagen kallas daldockor. Väldigt poetiskt. I ängen växer också Jungfru Marie Nycklar, gullvivor, pyramidsuga, svartkämpar, gökärt, humleblomster, stor blåklocka, ängsklocka och prästkragar.

Rosa alba
Gammal torparros från Stadranejden

Bland de odlade växterna tycks den här rosen ha varit vanlig. Har sett den på flera ställen i trakten. Den doftar underbart och är precis så där gammalromantisk som man önskar. Just det här exemplaret hämtade jag som litet skott på en ödetomt precis när de skulle till att plantera gran i området. Med hög granskog tätt inpå kan det vara svårt för de gamla växterna att klara sig även om just torparblommorna brukar vara riktiga kämpar. Kände jag ville rädda rosen!


Sagoskog tomtar jul med Ernst
Stengärdesgård från Stadranejden

Granskogarna är stora i trakten. Här finns både älg, varg, björn och numer också vildsvin! Men på 1700-talet var här nästa kalhugget. Så mycket ved gick åt till bergsbruket! Är man på vandring i skogen kan man ibland träffa på rester av långa och breda stengärdsgårdar. Här byggdes inga klassiska gärdesgårdar av hank och stör för att markera gränser. Varenda trädpinne blev bränsle till masugnarna. Återstod att bygga av sten, stenar som befolkas av vackra mossor och lavar. Kanske är det den här typen av trollskog som inspirerat Ernst att tala om den "lille grå tomten"och planera för en stillsam och poetisk jul på Stadra? 


Stadra gård midsommar
Midsommar på Stadra gård

På midsommar bjuds trakten in till trädgården på Stadra för dans runt midsommarstången. Så trädgårdsmänniska jag är brukar jag försöka spana in vad som växer runt gården när jag får tillfälle. Trädgård och park har varit omfattande och än idag ser man rester av anläggningarna. Stora lindar inramar gården och fler maffiga lärkträd finns i närheten. I trakten finns också flera stora ekar och eftersom vi befinner oss på den biologiska norrlandsgränsen är det något av ekens norra utpost. Kornell, med vackert röda vintergrenar, har spritt sig och finns på stora områden runt gården, på vissa ställen ändå upp i skogen. Häckkaragan utgör häckar allra närmast huset och stora ruggar av plymspirea ses på flera ställen. En bit från husen har jättelokan spritt sig till en djungel. 


Stadra gård höst Grecken
Höst vid Stadra gård

Sjön kryper alldeles tätt intill på baksidan av huset och man kanske skulle kunna bada direkt från verandan! Sjön är en näringfattig (oligotrof) sjö. Det positiva är att det inte växter så mycket vass runt stränderna och från sandbotten skickar notblomstret  upp sina späda vita blommor på sommaren. Trots att vattnet skiftar lite i brunt är det av toppkvalitet (vi låter testa vattnet med jämna mellanrum) och vi har i alla år tagit upp dricksvatten ur sjön. Känns som en ynnest att ha hus vid en sjö som är så ren!


Stadra sjö
Utsikt över sjön från vår strand

Nåja, sjön duger ju till annat än att ge dricksvatten. Jag älskar att simma och tar en tur dagligen om det funkar. Från lilla båten fiskar vi gädda, aborre och kräftor. Naturen finns hela tiden omkring oss. Den lilla trädgården runt vårt hus får ibland spela andrafiolen. Man går ofta ner till sjön, kikar mot horisonten och spanar in Stadra gård inne i viken. 

Behöver jag tillägga att jag älskar att vara här?


Läs mer om Stadra här = http://www.stadrasommarscen.se
Jul med Ernst Kirchsteiger
Stadra gård
Stadra Sommarscen
Jul med Ernst 2014

6 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Så vackert! Förstår att du älskar att vara där. Roligt att få veta mer om gården.
Sitter bänkad ikväll kl 20:)
Kram Maria

Almbacken sa...

Underskönt! Vilken ynnest och lyx att få bo så vackert. Jag förstår att du älskar det.

Tack för tipset om Ernst! Det måste jag se. Jättetrevligt att du skriver lite om Stranda. Intressant!

Fantastiskt fina bilder, Kristina!

Kram,
Maria

Kristina Bonander sa...

Visst är det vackert! Tack för feedback. Själv gillade jag programmet skarpt! Kram och en skön fredag!

Kristina Bonander sa...

Vad roligt att du gillade att läsa om Stadra. Hoppades du gillade programmet också (så jag inte lurade dig :-) ) Kram och en trevlig helg Maria!

Annika Christensen sa...

Hej
Var inne och läste det här igår men jag hann inte kommentera. Sedan såg jag på Ernst och då kändes så kul att sett det här hos dig först. Så fin miljö. Måste vara härligt att bo där.
Ha en skön helg
Annika

Kristina Bonander sa...

Hej Annika,
Vad roligt att du läste vad jag skrivit! Ja, det är så fint i trakten. Hoppas allt är bra med dig för övrigt. Ha en skön vecka.
Kramar Kristina