Om migNaturen är en fantastisk källa till inspiration och för mig flyter intresset för trädgården och naturen ihop. Jag tar gärna avstamp i olika naturtyper när jag planerar och har en förkärlek för ängen och hagen.

Till trädgården väljer jag ofta gamla sorter och jag tycker att historiska fakta om växterna kan ge en extra dimension.

*****

Mitt trädgårdsintresse tog fart när jag 14 år gammal en sommar besökte en släkting i England. I hennes trädgård fanns Rock Garden, rosengård och växhus.

Men grunden hade lagts många år tidigare när jag hemma i mina föräldrars bokhylla hittade böckerna "Trädgården som hobby" och "Skogens träd och buskar". Inte anade jag då att böckerna skulle representera två områden som skulle påverka mig så starkt, trädgård och natur. Jag har ännu kvar böckerna, slitna och sönderlästa står de fortfarande i bokhyllan.

Bild av en välhävdad hagmark från kapitlet
"Naturvård" i "Trädgården som hobby".


Under årens lopp har jag haft egna trädgårdar och just nu en strandtomt i vackra Bergslagen.

En ekologisk grundinställning har jag nog alltid haft och jag tycker det är viktig att bevara, ta om hand och vårda! Jag vurmar för det gedigna hantverket och traditionerna och då går det ju inte att slarva ifrån. Hastverk är liksom inte min grej.

Det känns också viktigt att ta vara på sin tid, att låta tillvaron få rymma lite andrum, att få göra ingenting ibland. Trädgården är den perfekta platsen för just det!

****

För en tid sedan köpte jag ett gammalt torp i Bergslagen. Jag älskar fortfarande att hålla på i trädgården men jag ägnar mer tid just nu åt att restaurera torpet.


Jag äger och driver också trädgårdsdesignföretaget Bonander Garden Design AB men valde att sommaren 2020 gå i förtidspension.
Kristina Bonander

Skapa en profillänk


Inga kommentarer: