23 juli 2014

Trädgården i juli

Juli månad är en mellantid i trädgården. Försommarblommorna har blommat ut och tystnat. Tittar man tillbaka på julis blomning har den ändå varit fin. Somligt kostar på sig en andra blomning som den stora blåklockan som självsått sig i rabatten.


Minipenseerna bjuder också på ett andra blomflor efter en mildare nedklippning.


Röda rosen 'Flammentanz' är kanske inte det första man tänker på när man pratar om naturnära trädgård. Men den är så blomvillig och klarar sig till zon 6 så den har ändå sin plats fredad. I framkanten nyplanterad 'Louise Bugnet' som på rugosarosvis ser lite naturligare ut.


Nävan 'Rozanne' är lite lös i hullet och de glesa tuvorna gör den till ett perfekt val i samplanteringar, där den väver in sina stora blå blommor i granngrönskan. 


Stel är förståss dagliljan, men lilla 'Stella d'Oro' har en så mild gul färg att den gillas skarpt. Precis samma gula färg som in honungsrosen.


Men honungsrosen håller på att blomma ut. Den har som vanligt varit helt fantastisk, en ros man inte skulle vilja vara utan.


Helt ny är mörkt kungsljus. Har planterat ett exemplar på prov för att se om den trivs och vill sprida sig.  Jag gör ofta så, köper bara en planta av en oprövad sort, ger den några år innan jag köper fler eller förökar den.


Med skogen och björkstammarna som fond, blommar klasespirea, en buske som finns kvarstående vid många gamla torpargrunder i trakterna häromkring. Därför är den självskriven i trädgården även om den kanske känns banal.


Juli snart slut men sommaren brakar på med närmare 30 grader i skuggan idag! Det vattnas på kvällarna för att torkan inte ska äventyra det som är nyplanterat. Men vi har hela sjöns vatten till vårt förfogande, så trädgårdsvattning är en lyx vi kan unna oss. Och i sjön svalkar vi oss så fort tillfälle ges!


2 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Härliga bilder från din juliträdgård!
Ha det gott
Kram Maria

Carina sa...

Tjusig juliträdgård! Även om man har "fritt" vatten, så vill det ju till att man tar sig tid....och dit har inte jag kommit, så jag längtar faktiskt efter lite regn.....men ÄLSKAR solen och värmen ändå. Det blir vinter och kallt tids nog...