6 januari 2020

Trädgården i maj 2019 - en återblick

Trettonhelgen är en av de mest avkopplande och lugna helgerna hos oss. Efter jul och nyår är det skönt att ha några fridfulla dagar där var och en pysslar med sitt och jag får både tid och lust att titta tillbaka på trädgårdsåret som gått. Jag börjar med maj!

Ingen gång på året älskar jag tulpanerna så mycket som när det tittar upp ur majjorden. Efter många år med villaträdgård där det på grund av rådjuren knappas var lönt att sätta tulpanlökar är det så roligt att nu kunna plantera tulpaner i Bergslagsträdgården.

Jag har valt att sätta lökar av högresta darwinhybrider i rödrosa, gult och orange. Det är en grupp tulpaner som ofta är korsningar mellan darwintulpaner och Tulipa fosteriana, trogna och härdiga. Den första omgången lökar jag satte var en mix av Appeldorn-sorter, där de i rödrosa och gulorange var vackrast.

Darwinhybrider Tulipa
Darwinhybrider, ståtliga och tåliga tulpaner 

'Appeldoorn-mix', en härligt blanding av Darwinhybrider

Nedan den vackra 'Appeldoorn´s Elite' som har en fin teckning av röda penseldrag på utsidan. I höstas satte jag 'Golden Appeldoorn' som är gul och den röda 'van Eijk'. Alla blir de runt 55 cm höga. Jag kan tänka mig att komplettera med fler olika sorter och färger så länge de har samma form och höjd. Det är då man får den härliga masseffekten!

'Appeldoorn´s Elite'

Viss fanns det soliga dagar i maj, men de alldeles vindstilla och mulna dagarna kunde vara fantastiska. Så fridfullt! När aprils vitsippor lagt sig till vila i jorden kommer gullvivor, gökärt, viol och ängsbräsma på ängen ner mot sjön. 

Bergslagsjö
Bergenia i röset mot ängen

Gullvivorna blir fler och fler och nya färgkombinationer dyker upp.

Primula veris
Gullvivor i blandade färger

Ängsbräsma kan ta över om den trivs, men hos oss är den så fåtalig att man hoppar till av glädje när den dyker upp.

Ängsbräsma

Inne bland snåren, där det är skuggigare och fuktigare frodas förgätmigej. Av den vita har jag fått ett litet skott en gång och den delar med glädje plats med sina blå syskon.

Vita och blå förgätmigej

Nere vid stranden är naturen vild och det är inte mycket till trädgård. Där har vi bastun, den pyttelilla bryggan och ett utekök.

Stilla över sjön

På utekökets bänk står alltid pelargoner och i år blev det en 'Caliente'-sort igen. Den rosa tonen på pelargonen passar ljungen så perfekt när den blommar i slutet av sommaren.

Pelargon 'Caliente Pink'
Varför ändra på något som fungerar, tänkte jag, och placerade småkrukor med taklök på bordet i år igen.

Sempervirens Taklök
Taklök i småkrukor

Vi har fått en fantastisk utsikt från huset när vi lät avverka skogen. Några av de kvarvarande träden ser dock inte så roliga ut men det är god naturvård att behålla träden utmed strandkanten. Tyvärr glömde vi alldeles bort att skapa högstubbar där skogen stått, men det är för sent att ångra nu.

Röse med blommande bergenia, fänrikshjära och vårtörel.

Majträdgården har sina favoriter. Fänrikshjärta, bergenia och vårtörel. Inget märkvärdigt alls, men som jag tycker om dem!

Dicentra formosa Euphorbia cyparissias
Fänrikshjärta och vårtörel

Fänrikshjärta
Fänrikshjärta

Bergenia cordifolia Hjärtbergenia
Hjärtbergenia


 En av årets händelser var färdigställandet av en ny bodlänga och växthus. Det krävde förståss ett viss grävarbete och när man rotar runt i fröbanken dyker det upp nya växter. En del frön åker också snålskjuts med lass av jord och grus som lastats av på tomten. Sommargyllen (Barbarea vulgaris) var säkert en kompis som kom med gruslasset. Den bildade stora ruggar av gyllengula blommor och var så dekorativ! På virtuella floran läser utdrag ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867) att "...Bladens smak är skarp, men temligen obehaglig. De kunna dock i brist på bättre, såsom goda mot skörbjugg, nyttjas till sallat, särdeles under vintern, emedan växten, om den sås på hösten, bibehåller bladen gröna till och med under snön." Alltid spännande att lära nytt!

Barbarea vulgaris Sommargyllen
Sommargyllen

Barbarea vulgaris Sommargyllen
Solgul sommargyllen

 Sommargyllen, ja. Ett så vackert och lovande namn på en växt under en tid då maj ska övergå i sommar!



2 kommentarer:

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Apeldoorn är tacksamma min favorit är Van Eijk som följde med en mix jag köpte. Den spred sig och blommade fantastiskt men tyvärr har sorkar kalasat på lökarna nu. Den Apeldoorn's Elit var fin. Gillar att du visar lite mulna bilder solen måste inte lysa för det ska vara härligt ute.

Ha det gott! Carina

Al-Hajari sa...

thank you sis for creating such an interesting article, easy to understand, and very useful..