8 januari 2020

Äntligen växthus

Växhus tegelmur


Det har länge funnits på listan, att riva den gamla gistna boden som murken och eländig tryckte i hörnet av skogen. Där ville vi ge plats för ny bod och framför allt ett växthus! 

Gamla skruttiga boden

Visst kan det vara charmigt med lite lagom slitage men till slut når man en gräns.


När tanken slagit rot började vi surfa runt för att hitta inspiration till växthus och för att ta del av hur andra gjort. Det har varit väldigt användbart! Därför vill jag gärna återgälda det genom att berätta hur vi har gjort!

Boden revs och vi fann att det var torrt och fint under den. Ett bra utgångsläge! Det gamla avloppet och vattenslangarna var vi rädda om eftersom det skulle återanslutas i den nya växthuset. Vattnet kommer direkt från sjön och det skulle därför kunna bli obegränsad vattentillgång i nya växthuset. Skönt att kunna slösa på vatten! 

Bra och torr mark för kommande bod och växthus

Cirka 30 cm av marken grävdes ut och ytan gjordes plan. Som markbädd för uthus och växthus användes makadam 8/16 mm. Avloppet till diskbänken sticker upp till vänster på bilden nedan.

Makadam
Makadam till grundläggning

Vi började skissa på bod och växthus. Utgångspunkten för växthuset var att det skulle vara praktiskt i lättskötta material för i första hand odlingar. Vi ville gärna att det skulle kunna monteras mot bodens gavel och bli en förlängning av denna. 

De fanns inte så många växthus på marknaden som kunde erbjuda gavelmontage. Valet föll till slut på Classicum Serralux. Där fanns möjlighet att skräddarsy växthuset eftersom man utgår från fasta glasbredder på 37 eller 74 cm. Vi ville också ha ett växthus som monterades ovanpå en mur. Viktigt var att välja växthus innan boden byggdes eftersom bodens taklutning måste vara den samma som på växthuset. Dessutom måste boden vara så hög att växthuset kunde "stickas in" under takfoten på bodens gavel. Storleken vi valde på växthuset var 3,75 x 3 meter vilket blir drygt 11 m2. Sockelhöjden 41 cm.
Växthus ritning Sketch Up
Vår skiss på växthus och bod
Boden byggdes av lösvirke 2018 baserat på vår skiss. Duktiga hantverkare fick ihop det hela och  när våren kom 2019 var vi ivriga att komma igång med bygget av växthuset. Under augusti 2018 lät vi också avverka skogen och helt plötsligt blev det ljust och luftigt runt bod och kommande växthus. 

Redskapsbod
Nybyggda boden


Makadam
Grusad plan för kommande växthus

Första momentet var att låta gjuta ett fundament för den kommande muren. 

Mur växthus
Gjutet fundament för mur

Vi diskuterade länge om vi skulle ha fasta odlingsbäddar i växthuset eller ett helt golv. Till slut enades vi om att ett helt golv är mer flexibelt. Att odla i lösa kärl och krukor som kan flyttas runt och bäras ut är dessutom praktiskt om man behöver byta jord eller bekämpa sjukdomar. Därför lades golvet av stadiga klassiska betongplattor 35x35 cm. De är lagda löst ovanpå gruslagret som är ca 30 cm tjockt. Det väldränerade underlaget gör att vatten ska kunna rinna ner i springorna och försvinna ner i gruset. Om man någon gång i framtiden skulle tröttna på att odla, är det dessutom bättre möjlighet att göra om växthuset till uterum om man har ett helt golv.


Marksten betong 35x35
Golv av betongplattor 

Spännande när växthuset äntligen kom. Det blev närmare 10 veckors leveranstid. Men den som väntar på något gott! I framkant röd tegelsten till muren. Vi valde genomgående nytt material, eftersom det numer är en sådan efterfrågan på begagnad sten med patina att det nästan är svårt att få tag på. Vi var ett tag inne på att använda slaggsten, en mursten som är så typisk för Bergslagen men den var för bred och skulle ta för mycket av golvytan.

Leverans av växthus och tegel

Att sätta ihop växthus är ingen enkel sak när ingenting levereras i färdiga moduler. Till och med fönsterrutorna kom separata och måste monteras för hand i de platsbyggda ramarna. Därför valde vi att ta hjälp av våra duktiga snickare. Vi tyckte inte vi hade rutin och kunskap nog att sätta ihop alla vinklar korrekt. En enda millimeter fel och det kunde få konsekvenser!

Vi diskuterade också vilken färg växthuset skulle få. Klassiskt vitt eller kanske grönt? Men efter att ha sett ett rött växthus på bild föll vi för det. Vi tycker färgen smälter in bra och det blir heller inte så dominant.

Stomme växthus
Muren murad och stommen rest

Så blev allt klart utom terrasserna runt om! Inne i växthuset, på bodens gavel sattes upp rejält med hyllor och en riktigt stadig arbetsbänk. Här förvaras också alla trädgårdsredskap. Den gamla diskbänken sattes tillbaka men ännu är inte vatten och avlopp på plats. 

Säsongen var så sen att det inte hann bli så mycket odlingar den här första sommaren men jag tillbringade ändå många mysiga timmar här. 

Rött växthus tegelstensmur
Nya växthuset på plats

Nåja, några tomater blev det i alla fall!

Första tomaterna från växthuset

Och när vädret blev kyligare och kyligare, kunde pelargoner och fuchsior mellanlanda i växthuset innan det blev dags för vinterförvaring. 

Höst i växthuset
Sommarblommorna blommar ännu i slutet av september

Vinterförvaringen av krukor var något vi planerade in när vi ritade boden. Där finns nu ett isolerat utrymme utan fönster, där ett litet oljeelement håller temperaturen runt 2 - 5 grader. Ett perfekt ställe för krukorna! 

Isolerat utrymme förvaring växter
Vinteförvaring för krukorna i nya boden


På kvällen får man glädje av att se det upplysta växthuset inne från stugan. Det bör man nog alltid tänka på när man placerar ett växthus, att det kan bli ett så fint blickfång!

Belysningsslinga växthus
Stämningsfullt växthus sett från stugan

I år ska vatten dras in och avloppet installeras. Runt växthuset kommer det också byggas en stödmur/terrass och jag planerar för ett kryddland utanför växthuset södergavel.

Nu ser jag verkligen fram mot att få starta upp en ny odlingssäsong i vårt fina växthus!

7 kommentarer:

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Många kloka och bra tankar! Väldigt fint och att ni valde rött gjorde det till en fin helhet där bara glaset bryter. Nu behöver vi bara hålla tummarna för en riktigt fin odlingssäsong.

Ha det gott! Carina

HWIT BLOGG sa...

Härligt! Så fint och nu är det bara att längta till våren, eller hur?
Varm kram från Titti

dercy lyne sa...

Hej, jag heter Darci Lyne, jag kommer från New Jersey, USA. Jag läste en postkommentar online av en Los Angeles Based Journalist avslöjar hur han permanent botade svag erektion och snabb utlösning 2 månader efter att hans fru lämnade honom och han sa också att Dr. NOSA får sin ex-fru att återvända efter 2 års åtskillnad. Jag kontaktade samma Dr. NOSA på grund av mina utmaningar i livet, jag har dessa kraftfulla avsikter att saker kommer att fungera för mig, jag trodde att vittnesmål är ett verkligt bevis. Jag insåg att det här skulle vara bra att dela här eftersom jag vet att det kommer att inspirera andra också.
Jag hade så tur att stöta på SVARTA MAGISKA STAVNINGAR
 Caster personlig kontakt
 -Mail- blackmagicsolutions95@gmail.com
Jag är inte säker på att jag kunde ha gjort det utan honom. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg någon annan och han sa att vi var klara. Efter att Dr.NOSA lanserade en Magic Love-spell, ringer min man mig på mobiltelefonen och han återvänder hemifrån. Tack så mycket för att du tog tillbaka min man hem efter 3 års separation. Vi är alltid skulda. idag vittnar jag med glädje och lycka till världen ... det kan du också
WhatsApp med honom-- +2349083639501
* Love Spells Win-Back Ex-lover
* Magi för framgång och marknadsföring
* lycklig charm - BUSINESS STAR
* avdelningar - SKYDDSHOOK
* förbannelse upplösning
  Skilsmässa problemlösning?
  lösningen på sjukdom och sjukdomar i kroppen vill ha en kärlek för en ny älskare?
* andlig rening
* fertilitetsmagi - FRUITS OF WOMEN
* dekret magi, STAV LOTTERI & VINN-SPEL STAV

Unknown sa...

As claimed by Stanford Medical, It's indeed the ONLY reason women in this country live 10 years more and weigh 19 KG less than we do.

(Just so you know, it has absolutely NOTHING to do with genetics or some hard exercise and really, EVERYTHING related to "HOW" they eat.)

BTW, I said "HOW", not "what"...

CLICK on this link to find out if this short questionnaire can help you decipher your true weight loss potential

Theresa williams sa...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
1) Älska trollformler
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässor
4) Giftermål
5) Bindande trollformler
6) Uppdelningar
7) Dödsförtroll
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
10) Lotteri
Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

NdakJoleh sa...

The above article is nice and interesting, thank you willing to share! Greetings success of admin Digital Printing Rawamangun wish you deign to visit my website, thank you :)

NdakJoleh sa...

Thank you for the good information and very helpful. That's very interesting. I like all the things you share and see your beautiful creations, greetings from Admin blog remaja I hope you can visit and comment on my website :)
Articles I like: kata kata mesra kata kata sepi tanpamu kata kata sopan santun tampan sejati