6 januari 2016

Runt fågelbordet

Runt fågelbordet var det full aktivitet. Mesar och talgoxar, nötväcka och en pampig domherrehanne kalasade på frön och talgbollar!

Vill gärna kunna ta riktigt fina fågelfoton och jag riggade upp med stativ och fjärrutlösare. Kanske inte idealt att hålla på med sådant samtidigt som det städas och packas i huset för hemresa tills staden. Man måste ha både god tid och tålamod om fågelfotografierna ska bli bra och framförallt domherren är väldigt skygg och försvinner så fort man rör sig. Dessutom bör man ju behärska det härmed skärpedjup, focuspunkt och allt annat fototekniskt om bilderna ska bli fina. På den här bilden ligger snarast focus på granen i stället för på fåglarna. Är verkligen ingen mästare men jag jobbar på det! Så när det blir dags att illustrera med foton på varje fågelart, får det bli bilder från Wikipedia.

Parus caeruleus
Blåmesar

Att anteckna vilka fåglar som besöker oss klarade jag däremot av den här gången. Inga nya arter att lära sig. Bara gamla välkända gäster.....

vinterfåglar vid fågelbordet
Blåmes, talgoxe och nötväcka (Foto: Wikipedia)

Blåmes, talgoxe och nötväcka. Solrosfrön och jordnötter tycks vara deras favoritföda. Blåmesen och talgoxen sitter gärna på talgbollarna också. När nötveckan kommer till fågelbordet sprätter och bökar den enormt och det far frön i mängd ner på marken. Det gillar....

vinterfåglar vid fågelbordet
Domherre, talltita och svartmes (Foto: Wikipedia)

...domherren som inte gärna sätter sig vid fågelbordet. Den pickar helst från marken och hampfrön tycks vara favoritfödan av det vi erbjuder. Vill man kunna ge den mat från fågelbord bör man skaffa ett av brickmodell utan tak och väggar. Domherren tycks också vara förtjust i frön från syrener och man ser den ibland flaxa runt bland de bruna föreställningarna i jakt på föda. 

Titor har vi också som tillsammans med svartmesen gärna äter från samma meny som blåmesar och talgoxar. Det finns både talltita och entita och det är svårt att se skillnad men det lutar åt att det är talltita vi har besök av. Svartmesen är däremot inte svår att skilja från andra mesar. Den vita nackfläcken är typisk och det är en bedårande söt fågel, en av de allra minsta mesar vi har i Sverige.

I år har vi ingen klassisk havrekärve. Min erfarenhet är att den inte är så poppis bland fåglarna som man skulle kunna tro. De arter som gärna äter havrefrö. som exempel gulsparv, äter nog lika gärna det havre som brukar finnas i viltfågelblandningar. 

På den här webbplatsen finns bra hjälp om man är osäker på vilka fåglar som gästar trädgården. Genom att fylla i ett enkelt formulär får man hjälp att artbestämma sina fåglar.
Kika här http://www.fageln.se


PS Alla fågelbilder från Wikipedia

4 kommentarer:

Laila sa...

Har du tagit alla fågelbilderna? I så fall grattis! För mig går det ungefär som med din fågelbordsbild - out of fokus, alltså.
Igår fylldes vår dal av en stor kråkskock och en gigantisk havsörn strök förbi. Det visade sig att de kalasade på ett rådjurskadaver ett par tomter bort!
Allt gott!/Laila

Annika Christensen sa...

Så fina fågelbilder. Skall också ut en dag och fota. Kul nu när det även blivit vinter här.
Allt gott
Annika

Anonym sa...

Ja dom är inte lätta att fånga dom små gynnarna. Dom har ju en tendens att flyga iväg också. De svåraste tycker jag är talgoxar och blåmesar, dom far fram och tillbaka. Men, man får träna och träna. Ibland krävs väldigt många bilder för att få en enda bra. Och även om fokus hamnade på granen så blev det en härlig bild.

Ha en skön helg!
/Anita

Sabelhagens Olivlund sa...

Intressant läsning. Älskar fågellivet i trädgården. Har varit lite dålig med att komma igång och mata dem, men nu när det blev så kallt fyllde jag automaterna. Här har jag bara sett talgoxe och blåmes än så länge.
Kram Maria