13 januari 2016

Krollilja 'Kallmora'

När livsandarna börjar återvända poppar också lusten upp att planera för kommande trädgårdssäsong. Redan i oktober kunde man läsa om en spännande nyhet då POM skrev om den första lökväxt som lanserats under varumärket Grönt Kulturarv, en fylld krollilja!

Lilium martagon f. fl.pl. ’Kallmora’
Krollilja 'Kallmora' (Foto: POM)


Extra spännande och roligt tycker jag som håller krolliljan som en av mina absoluta favoriter. Den har precis den där fantastiska kombinationen av att vara både ståtlig och elegant samtidigt som den känns lantlig och naturlig.

Lilium martagon f. fl.pl. ’Kallmora’
Krollilja 'Kallmora' (Foto: POM)


Den krollilja som presenteras här har fått sortnamnet 'Kallmora' efter platsen i Dalarna där den odlats sedan första hälften av 1900-talet. Det vetenskapliga namnet är Lillium maraton f. fl.pl. 'Kallmora'.

Hur lilja kommit dit är osäkert men en avlägsen släkting på den gård där den funnits kan redan under 1800-talet ha tagit med sig den dubbla krolliljan till Dalarna från Frankrike.

Sorten 'Kallmora' säljs som lök bara av Bulbs.se. Vill man köpa lök får man rusta sig med lite tålamod eftersom den för närvarande är slutsåld, men det går att ställa sig i kö för köp. Är du intresserad kan du göra det här www.bulbs.se


Lilium martagon f. fl.pl. ’Kallmora’
Krollilja 'Kallmora' (Foto: POM)

Krolliljan har odlats i Sverige sedan 1600-talet och krolliljan har godheten att sprida sig med frö varför den inte sällan hittas runt gamla ödetorp, herrgårdar och slott. I engelska parken i Ulfåsa finns den i tusental. Där har jag aldrig själv sett den men mitt första möte med krollilja var just runt en ruin efter ett gammalt soldattorp. Torpet flyttades till hembygdsgården på 1930-talet men syrener, vinca och parksmultron hade hållit sig kvar och under en gigantisk ek hade krolliljor spridit sig i de tjocka mattorna av vinca. Otroligt vackert

Den "vanliga" krolliljan sprider sig som sagt där den trivs. Sorten 'Kallmora' är däremot steril och sätter inga frön. Därför är det bara vegetativ förökning som gäller för den.

Läs mer om Krollilja 'Kallmora' här Grönt Kulturarv



PS Bilderna är pressbilder från POM

7 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Det var det sötaste på länge:) Vilken fin färg, och så dubbel dessutom. Intressant med lite historia också.
Kram Maria

Laila sa...

Väldigt fin! Så roligt med en lokal växt med egen historia! Undrar hur länge de blommar?
Allt gott!/Laila

Rost och rädisor sa...

Intressant om krolliljan som också är en favorit här av samma anledningar.
Allt gott
Anette

Berit sa...

Den är superfin den där liljan :)
Ha en underbar dag!!

Jannibele sa...

Ååååh, denne er så himla vakker! Jeg er aldeles fortjust i Martagonliljer og var inne på bulb.se for en tid tilbake for å oppdage at de var sluttsolgt. Takk for tips om at man kan sette seg på venteliste. Det skal jeg gjøre.

God helg.
Jannicke

Anonym sa...

WOW! Så snygg! Har aldrig sett en dubbel, den var verkligen jättefin.

Unknown sa...

En fantastisk skönhet, efterfrågan måste vara enorm. Jag har lyckats dåligt med med enkla krolliljor och tror tyvärr att den är svårodlad hos mig. Men det vore häftigt att se den live.
Hälsningar
Marta