18 september 2012

Trädgården hos Linné

Har så länge tänkt besöka Linnés hem utanför Uppsala och så dök det upp en möjlighet att göra en avstickare dit!

Linné var redan etablerad och en känd vetenskapsman när han 1758 köpte Hammarby till sig och sin familj. Att den timrade huvudbyggnaden från 1762 står kvar är kanske inte så märkvärdigt men att det fortfarande finns växter kvar från hans tid är spännande!


Många växter känner man som gamla allmogeväxter men flera arter som vi tycker känns moderna har funnits länge i odling. Av allt som växer på Hammarby är det 47 arter som anses ha vuxit här sen Linné själv gick om kring på gården bland sina blommor, sugandes på sin pipa. Till dem hör bland annat gulsippa, hasselört, luktviol och sibirisk nunneört!


Kvar sen Linnés tid är också den stämningsfulla trädgårdslunden. Om lunden har Linné själv skrivit till sin hustru:

"Håll min lund, som jag planterat,
i din tid, wid macht,
och om träd utgå, sätt andra i stället!"



























Kanske ville han försäkra sig om att lunden skulle vårdas för att kommande generationer skulle kunna få vandra på de fina stigarna och uppleva hur ljuset skimrar genom trädkronorna.

 
Lunden ligger i en backe med många stora stenblock där mossan lagt en mjuk filt över den hårda graniten.

Skogsbingeln har  spridit sig och trädgårdsmästaren som jag pratade med tyckte den var nästan lika besvärlig som kirskål! Men skogsbingeln är lite speciell. Det var just den som Linné använde för att bevisa att växter kan ha två olika kön. Skogsbingeln finns också avbildad på baksidan av våra 100-lappar.



Även om mycket har försvunnit sen Linnés tid har man under många decennier försökt återskapa rabatter och planteringar såsom det kan ha sett ut på hans tid.

Framför stora huset finns en fin perennplantering med vackert textade skyltar. Där växter såhär års bland annat den nästan 2 meter höga stor gullsolros (Helianthus annuus 'Multiflorus').

Stor gullsolros (Helianthus annuus 'Multiflorus')

Stor gullsolros i perennrabatten 

Gårdsplanen omgärdas av hus i tre vädersträck och formen på trädgården lär vara från Linnés tid, med stor rundel i mitten. Härifrån finns en fin siktgata, genom trädgården och ut på den uppländska åkrarna. Titta bland annat på den fina grinden som blir ett så dekorativt blickfång såhär på avstånd.


Rundeln på gårdsplanen utanför huvudbyggnaden

Trädgården delas av nedanför rundeln av en tvärgående häck. Den består delvis av lyckobladsbuske (Caragana frutex), en sort inte alls olik häckkaragan (C. arborescens) som är så vanlig som häck i gamla villakvarter. Tänk att en karagan har fått ett så fint namn av Linné!

Linné oroade sig för att det gick åt så mycket unggran till landets alla gärdesgårdar och han sökte alternativ. Just karaganerna tyckte han var bra - det blev så att säga levande gärdesgårdar eftersom de passade så bra till häck! Kanske häckkaraganen kan få lite högre status nu?

Trädgården nedanför häcken anlas senare, 1886, för att skapa en trädgård som kunde spegla hur trädgårdsodlingar generellt skulle kunna ha sett ut i Uppland på Linnés tid.

Denna del av trädgården är en klassisk barockinspirerad trädgård med tydliga kvarter. En guldgruva om man vill leta växter med 1700-talsanknytning. Finast blommade stormhatten (Acontium napellus).


Stormhatt (Aconitum napellus)


Det var förståss inte bara växter i Linnés trädgård för lyst och utbildning skull. Här fanns också nyttoträdgårdar, både med frukt och grönsaker. Inte många spår finns kvar men man har ändå anlagt en köksträdgård med ett rikt urval av grönsaker och nyttoväxter. Både skräppan och tagetesen blommade för fullt i de avlånga bäddarna.

Skräppa i vackert rosa i köksträdgården

Tagetes i köksträdgården

Utanför den egentliga trädgården som är omgärdad av ett gammalt staket med lustiga spjälor,  breder uppsalaslätten ut sig. Här är vackert röjt och askarna är hamlade efter gammalt mönster.

Hamlade askar utanför staketet

Till Linnés Hammarby vill jag komma tillbaka. Gärna i vår då snöklockorna och sipporna blommar. Hammarby är väl värd ett besök!


Läs mer:
"Linnes Hammarby - Ett blommande kulturarv", Mariette Manktelow, särtryck ur Svensk Botanisk Tidskrift 2001

Sökord Linnes Hammarby Carl von Linné växter från Linnés tid Carl von Linnés trädgård Linnés trädgårdslund

7 kommentarer:

Felix sa...

Vilket vackert och intressant inlägg! Kul att vi fick "följa med"!

Septemberhälsningar
Elisabet

Villa Ryttarängen sa...

Härligt! Jag har varit där flera gånger, bor ju bara knappt fyra mil därifrån. Verkligen fint skildrat av dig. Nu blev jag sugen på att åka dit igen. Kram Pia

Leena sa...

Intressant plats! Jag har sett reportage tidigare också men kul att bli påmind och få veta mer. Tack för tipset!

M/S Design sa...

Fint och interssant ställe, kul att få se lite bilder därifrån.
Mariana

Fröpåsen sa...

Vilket fint inlägg och inspirerande ! En påminnelse om allt vackert som finns där att ta del av! Hälsningar Maria

Solveig sa...

oj vad roligt att jag hittade din fina, inspirerande och informativa blogg. Speciellt glad är jag eftersom jag delar din glädje över det naturliga och naturenliga. Ur din blogg får jag både kunskap och inspiration. Tack för det, hälsar Solveig i Rosendal torpet.

bloggernefa sa...

sikken skøn have. Men det er jo heller ikke hr. hvemsomhelst. :)

Der ville jeg gerne på udflugt.

Tak for titten

;)