7 februari 2012

Humlor i trädgården

En av de önskemål till trädgården 2012 som kom allra högst på listan i den lilla enkäten var "Växter som locka bin och fjärilar". Humlor tillhör samma familj som bina, Apidae, så de kanske kan få räknas in under den rubriken också? Alla människor tycks tycka om de ludna humlorna och visst är det trevligt att ha dem omkring sig! Och genom att välja växter som humlorna tycker om trivs de och stannar kvar.

Sälgen är extra viktigt för humlorna kan man läsa eftersom den blommar så tidig på säsongen, en tid på året då det inte finns så mycket annat för humlorna att välja på. Själv tycker jag att krokus ger ett större humleutbud på våren, men det beror till stor del på att de humlorna syns bättre där än de som håller till högt upp i sälgens krona!

Sälg (Salix caprea)

Av de växter som under sommaren drar flest humlor till sig hör definitivt sedumarterna. Här stor fetknopp som alltid är välbesökt.

Stor fetknopp (Sedum reflexum)

Senare blomning har kärleksörten som också den brukar vara flitigt besökt.

Kinesisk kärleksört (Sedum spectabile)

Lavendel hör till de klassiska bland växter som älskas av humlor, men i min egen trädgård lockar de inte fler än någon annan växt. Men en annan aromatisk ört som drar mängder av humlor är timjan, och då allra helst backtimjan. 

Lavendel (Lavandula angustifolia 'Dwarf Blue') 

Däremot är det alltid mycket humlor runt digitalis. Kul att studera hur de kryper in och ur kalkarna med fyllda pollenkorgar på benen. Stockrosor brukar också vara välbesökta.

Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea)

Den vilda åkervädden är otroligt populär. Den brukar kunna vara så full av humlor att stjälken inte orkar hålla emot utan böjer sig under tyngden. En annan vildart som gillas är den ståtliga strättan (Angelica sylvestris). Även kvannen, en annan angelica, drar många humlor.

Åkervädd (Knautia arvensis)

Vi man sörja för humlorna senare på sommaren och tidiga hösten är rosenflockel en säkert kort. Det brukar alltid flockas många surrande humlor runt de höga blomstänglarna. 

Rosenflockel (Eupatorium purpureum)


Med blotta ögat ser kanske alla humlor lika ut, men det finns flera olika arter i Sverige. På "Humlesidan" som drivs av SLU finns en bra guide för att artbestämma humlor.  


En art som jag hittat hos oss är den vanliga jordsnylthumlan, den som älskar att hålla till på fetknoppen!


Och i Natur & Trädgård har Bo Söderström skrivit en läsvärd liten artikel om humlor i trädgården. Bläddra fram till sidan 30 på den här länken så kan du själv läsa. Natur & Trädgård nr 4 2010

Enligt Bo Söderström är det säkraste humleväxterna de här:
  • Rosenplister (Lamium maculatum)
  • Ängssalvia (Salvia pratensis)
  • Kattmynta (Nepeta cataria)
  • Backtimjan (Thymus serpyllum)
  • Honungsfacelia (Phaselia tanacetifolia)
  • Lavendel (Lavandula angustifolia)
  • Hjärtstilla (Leonurus cardiaca)
  • Anisisop (Agastache foeniculum)
  • Stockros (Alcea rosea)
  • Kungsmynta (Origanum vulgare)
  • Syrenbuddleja (Buddleja davidii)
  • Rosenflockel (Eupatroium purpureum)


PS
Tyckte du att Natur & Trädgård var trevlig att bläddra i och vill prenumerera? Det kan du beställa här => Beställa Natur & Trädgård


13 kommentarer:

Hélena sa...

Den perenn som humlorna älskar mest i min trädgård är kransveronika. De fullkomligt vältrar sig i den. Ser nästan berusade ut.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Peter Gaunitz Landskapsdesign sa...

Hej Kristina! Det var ett mycket bra och trevligt inlägg om humlor.

Om trädgårdsägare i större utsträckning valde växter som insekterna gillar att suga eller gnaga på så skulle de - både insekterna och trädgårdsägarna - få mycket mer spännande upplevelser i det gröna.

hälsar Peter

Snäckskalsdalen. sa...

Oh, jag älskar humlor, dom är så mysiga, ulliga och goa och vi petar ner allt som vi tror kan locka hit dom! Du har så vackra bilder!
Agneta kram

Villa Ryttarängen sa...

Kul att hitta till nya bloggar. Det här var spännande, humlor gillar Vi försöker ha perenner som lockar både humlor och fjärilar. Ha en bra dag! Pia

Anna-Maria sa...

Nu längtar jag till sommaren då jag läste det här om humlor!Dom är nästan som drogade där dom ligger på kärleksörten eller på kransveronikan, de små liven!Instämmer med Pia att det alltid är lika kul att hitta nya bloggar att läsa.Allt gott./Anna-Maria

Karla sa...

Hej!
Jag har bara Lavendel, Backtimjan och Stockros i trädgården av alla vänliga humle-växterna. Men humlor finns det ändå rätt så mycket hos mig, tycker jag. De är ju fina, jag gillar dem...men inte katterna! Undrar varför :o)
Hälsningar,Karla.

Leena sa...

Så intressant att läsa. Sälgen vet jag att de gillar, kanske just för att det inte finns så mycket annat då. Vi hade en stor sälgbuske vid vårt gamla trädgårdsland, och den blommade precis när det var dags att så. När man höll på där under busken så surrade det i den som från värsta motorvägen. Men sedan var vi tvungna att ta ner busken (det var nästan som flera små träd, den var jättestor) och nu får vi nöja oss med blommor.

Skogseva sa...

Humlor, dessa trevliga flygare..
Här hos oss är det definitivt lavendellisten runt växthuset som är mest populär. Under den intensivaste blomningen invaderas den av hundratals humlor och surrandet ligger som ett behagligt bakgrundsljud när man vistas i växthusets närhet.
Åhh, jag längtar till sommaren!
Må så gott.
Eva

skogstorpet sa...

Grattis till nystartat? företag!

Kristina Bonander sa...

Tack Jens. Företaget har funnits en tid men information och länkar här och på Facebook är nya. Tänkte att jag ville testa ordentligt det här med sociala medier. Hör ju liksom till!
Ha det gott
Kristina

Hans sa...

Fint inlägg om humlor, tänk vad man saknar dem nu när det är vinter.
Kanske jag får skaffa en Rosenflockel till trädgården i år så humlorna blir på bra humör. Dessutom är det en vacker perenn.
Ha det fint.

Annika Christensen sa...

Hej!
Vad mycket jag har missat här hos dig.
Startat eget???
Berätta för mig som inte hänger med - om du vill förstås.
Fint inlägg du har gjort.
Du är duktig med kameran fina tydliga blomsterporträtt.
Ha det gott
Annika
Tack för dina hälsningar blir alltid glad när du lämna ett spår

Kristina Bonander sa...

Tack Annika,
Jo, jag började rita trädgårdar 2010 och registrerade firman i början av 2011, men jag har nog inte pratat så mycket om det. Är kanske dålig på det där med marknadsföring? Men det är en sysselsättning som passar hälsan bra efter tumörop osv. Kika gärna på min hemsida om du har lust. Några av "mina" trädgårdar har jag lagt ut bilder på där.
//Kristina