29 oktober 2016

Minicyclamen

Jag tycker så mycket om cyklamen! I rosa, vita, lila och röda nyanser bedårar den oss under hösten. Den är så älsklig att man gärna sätter den mitt på matbordet för att kunna ha den intill. Men där blir det alldeles för varmt och mörkt. Bladen gulnar och de nya knopparna slokar och torkar in.

Cyclamen persicum

Får den bestämma själv står den helst på ett svalt och mycket ljust ställe. Hos mig har jag den på den inglasade terrassen.

Cyklamen kallas ibland för mormorsblomma även om den inte är lika gammal i våra hem som julbegonian och julkaktusen. Vi som lever idag har knappast mor- och farföräldrar födda på 1800-talet och vad som är mormorsblomma eller inte, förskjuts genom decennierna. Jag läser att cyklamen  i förädlad form i alla fall funnits som höst- och vinterblomma i över 100 år. Så länge har den nämligen varit föremål för förädling, ett arbete som startade i slutet av 1800-talet.

Cyclamen persicum

Idag finns cyklamen i många färger och storlekar. Dessutom finns blommor med både släta och krusiga kronblad. Förädlingsarbete har givit oss tåligare sorter som lämpar sig bättre för det torra inomhusklimatet och idag är det inte en omöjlighet att övervintra cyklamen och njuta av den i flera år. Läser man om den i gamla trädgårdsböcker beskrivs den som lite knepig och man tyckte att det inte var någon idé att spara den efter att den blommat klart.

Cyclamen persicum

Min cyklamen på bilderna är en minicyklamen som är en korsning mellan den förädlade cyklamen och den rena arten (C. persicum). Den har behållit de bästa egenskaperna från sina föräldrar och den anses vara tåligare och ha längre blomning än de hårdförädlade sorterna. Kanske ser den ut som de första cyklamen som sattes i kruka i slutet av 1800-talet innan förädlingsarbetet gav oss större plantor, krusiga kronblad och olikfärgade blommor? Hursomhelst är den lilla nätta minicyklamen bedårande.


2 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Den är bedårande och jag har lite hatkärlek till den eftersom jag helt enkelt inte bemästrar att hålla den vid liv inomhus. För mig typisk jul och födelsedagsplanta som kommer snygg och fräsch och lämnar mig hänging, intorkad och gles efter en vecka. Ibland ser man den på gamla kort från 50-årsfirande där jubilaren står bakom en driva av blommor. Den passade sig säkert bra för ouppvärmda finrum och verandor. Lyllos dig som har uterum!
Jag har faktiskt en minicyklamen som blommar utomhus för första året, men den behöver ett rejält lövtäcke nu framöver.
Allt gott
/Anette

Laila sa...

Precis som Anette misslyckas jag med att hålla cyklamen på gott humör. Men kanske att vårt nya orangeri är lösningen? Där är det svalt och mycket ljust. Värt ett försök!
Allt gott!/Laila