11 september 2016

Växter som döljer - vilt och tamt tillsammans

Blev både glad och peppad av en fråga från Laila på Fagerdala som undrade lite eftersom jag inte skrivit något blogginlägg på länge. Tack snälla! Ja, tiden har inte riktigt funnits till och jag har inte  kommit upp i full speed efter min tumöroperation. Och dessutom har den stackars trädgården fått stå ut med både det ena och det andra.

Under förra sommaren borrades det för vatten och gjordes helt nytt avlopp. Och i år har den dåliga fasaden bytts ut och stugan är numer begåvad med både badrum och nytt kök. Allt grävande, alla entreprenadmaskiner, allt virke och snickeri gick hårt åt trädgården men ack vad den har haft förmågan att resa sig! Naturen läker alla sår. Just området runt nya avloppet har artat sig riktigt fint. Det vara bara tvunget att göras något för att dölja rör och brunnslock. Jag ville inte ha några traditionella rabatter utan mer en känsla av att trädgårdens växter smitit ut och slagit sig ner i naturen.

Så här har det gått med det!

Doronicum_plantagineum_Stor_gemsrot
Stor gul remsrot som tackade för att komma i ny jord och vandrande skugga. Den har blommat fantastiskt!


Såhär såg delar av trädgården ut sett från stora huset (som ju inte alls är stort :-). Här går vattenledning från nya brunnen.

Vägen och gårdsplanen alldeles förstörd av tunga maskiner.

Avloppssystem på plats och jorden tillplattad. Trots att det inte ser så kul ut är man glad att det finns bestämmelser som ser till att nya avloppssystem inte släpper ut och förorenar. Här är allt gjort efter konstens alla regler!

Enorma mängder jord, kompost, gödsel och det blev en bra planeringsbädd för buskar och perenner.

Spring perennials
I maj i år såg det betydligt trevligare ut!

Digitalis_purpurea_Fingerborgsblomma
Här en bild från juni.

Aquilegia_vulgaris_Akleja
Både hundkäx och midsommarblomster kommer från andra delar av tomten.

Aquilegia_vulgaris_Akleja
Det tar några år innan syrenen kväver de andra växterna. Men den dagen den sorgen. Då får man helt sonika flytta på växterna. 

Aquilegia_vulgaris_Akleja
Blå akleja och hundkex så fina tillsammans!

Lupinus and digitalis
Lupiner och fingerborgsblommor fröar av sig. Ett så vidlyftigt beteende brukar man inte gilla i en trädgård men här är det bara välkommet.

Högsommarens spiror är av andra sorter. Vit rallarros, trädgårdsstormhatt och temynta 'Fireball'.

Galium odoratum
I glipor mellan spirorna får myskmadran sprida sig.

Geranium
Okänd sort av näva som jag tagit skott av på en ödetomt.

Fragaria_moschata
Även parksmultron är från en gammal ödetomt. Underbart goda bär fick den.

Sensommarblomningen består bland annat av renfana och kamomill. Renfanan har jag sått själv men kamomillen måste ha kommit som frö i jordblandningen. Köper man jord från lokal leverantör utan krav på ogräsfrihet kan man få trevliga överraskningar. Horder var otroligt bördig och flera frösorter har kommit med köpet. Men det är så välkommet!

Det känns som det blivit som jag tänkt. Det vilda och tama samsas och blir ett opretentiöst sammelsurium! Att det ligger ett avloppssystem under blomprakten kan man inte ana.

4 kommentarer:

Lotta sa...

Så fint det blev! Verkligen som om trädgårdens växter smitit ut i naturen (mycket bra beskrivning).
Ha en fin vecka /Lotta

Rost och rädisor sa...

Du har haft en hel del att stå i och mycket har blivit gjort!

Verkligen snabb återhämtning av trädgården och jag gillar också känslan av att trädgårdens växter smitit ut.

Allt gott
/Anette

hagen vår sa...

Hei!
Så vakkert og frodig dette har blitt. Det er rart å se hvor fort plantene vokser med god jord. Akeleie og hundekjeks er nydelig sammen.
Ha det godt! Anne

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Väldigt vackert blev det! Man kan tro att det är enkelt att få till en äng men det är det oftast inte när man väl provar på. Du har verkligen fått en till en fin ängsblomning snabbt.
Ha det gott!