Så kan vi lägga månadsskiftet februari/mars till handlingarna. Tio dagar har vi varit i Bergslagen och vi har blivit bjudna på både strålande sol från en klarblå himmel och riktigt snörusk.
Isen ligger på vår sjön men vatten kommer upp ur råkarna och bildar kladdiga strängar och skridskorna får ligga på hyllan.
Snön har varit decimeterdjup men de varma dagarna har smällt all snö på buskar och träd. Man får noga passa att inga grenar går av under blötsnöns tyngd.
Klasespirea och rönnspirea har vi klippt ner till botten. Det behövs med jämna mellanrum för att de ska hålla sig snygga. Olvon och snöbollsbuske har också ansas och nere vi stranden klippte jag ner en av ullvidena på prov. Får se hur den svara på det!
Rhododendronbladen hänger ledset så fort det blir minusgrader. Sorten R. brachycarpum är en vildsort och hör till det härdigaste man kan ha. Växtsättet är kompakt och blommorna vita. Kärleksörten är den enda vinterståndaren som syns. Vi täcker våra planteringar med grovt granris för att förhindra att vildsvinen gräver och därför finns ingen möjlighet att spara vackra fröställningar och vippor.
När det börjar mörkna tänder vi bastun och i utekökets spis flammar en brasa. Inne i viken lyser det från herrgårdens fönster.
****
I lillstugan har vi värmen på 5 grader för att kunna övervintra pelargonerna. De som sparats i stora krukor klarar sig utmärkt men de plantor som stått i små terrakottakrukor har torkat. Det är ju en chansning det här med att övervintra pelargonior och fuchsior eftersom vi är i stan i långa perioder och inte kan passa med vatten. Blev till att tömma krukorna och göra ren dem för nya skott till våren.
Några vårblommande lökar inköptes på vägen upp och den här underbara narcissen 'Erlicheer' doftar himmelskt!
Plättar i luften ska ut i trädgården vad det lider men får mellanlanda i vardagsrummet. Vide är fint att ta in och sätta i vas. Efter några veckor får kvistarna rötter. Det är en egenskap som släktet Salix har och det går att föröka både vide, sälg och pil på det här sättet. Det jag själv har i vasen är grönvide, en fin videsort med rödbruna grenar och gröna, glatta blad.
Den gamla boden hänger ännu med, men den är så gisten och taket läcker att det börjar bli dags att ersätta den. Räven tassar över tomten och lämnar sina spår i snötäcket.
Så kom snövädret tillbaka med besked natten till idag. Luften var så disig att vi inte såg skogen på andra sidan sjön.
Dags att plocka ihop plantor och annat småplock som måste med hem till stan. Ett evigt fraktande av växter fram och tillbaka men det är ett kärt nöje! Om några veckor är det påsk och då är vi tillbaka. Alldeles säkert en massa växter i skuffen igen!
3 kommentarer:
Fraktar man med sig växter för 10 dagar då är man verkligen växtberoende! Vi har ingen egen stuga så jag vet inte, men om vi hade skulle jag kanske/troligen ta med några jag också ;) Skön mysfaktor i dina bilder! Ris av barr är verkligen effektivt mot djur och fåglar som gräver.
Ha det gott!
Käre värld så mycket snö! Du får väl hoppas på ett riktigt ösregn innan påsk!
Allt gott!/Laila
Vad mysigt det ser ut med brasan som tänts i uteköket och all snö som ligger som ett täcke och bäddar in naturen. Undrar just hur det smält undan när ni kommer till påsk. Det blir kanske som att komma till en helt annan trädgård. Här har i alla fall solen tagit rejält på snön de senaste dagarna men vi har förstås aldrig haft lika mycket snö som ni. Härligt att frakta med sig plantor och blommor för att ha fägringen med sig i skuffen när man kommer fram.
Önskar dig en fin helg! Anna-Karin
Skicka en kommentar