6 februari 2016

Vilda och tama växter i Lilla Ön

Lilla Ön kallar vi en liten bit mark mellan lillstugan och stora huset. Där har lagts upp stenbumlingar i ett odlingsröse och här växter det liljekonvaljer, midsommarblomster, blåbär och flera stora tuvor av ett vackert gräs med fina vippor (en art av Calamagrostis skulle jag tro att det är). Jag vill så gärna behålla karaktären av vildäng, men det ser lite risigt ut och det behövs absolut göras något åt det. Dessutom skulle jag gärna toppa det hela med några "tama" prydnadsväxter.

Såhär skulle det kunna se ut: Basen i planteringen tänker jag ska bestå av midsommarblomster, hundloka och två färger av akleja. Dessa växter har vi redan på olika håll i trädgården så det är i första hand fråga om att dela och plantera om. Blomningen kommer att vara som allra finast i juni så det här blir verkligen en ljuv försommarplantering. Aklejorna är båda gamla sorter och framför allt den rosa är ljuvlig med sina sporrar i violett, som så fint tar upp det violetta i midsommarblomstret!


 I mitten av området, som är runt 8 - 10 m2 står ett gäng björkar och en flerstämmig rönn. De skuggar bra och de blir lite lundkänsla under trädkronorna.


Idag har de höga gräsen och lingonriset har tagit överhanden men utsikten över sjön finns kvar. Smågranar konkurrerar ut liljekonvaljerna och den lilla bänken försvinner mer och mer.


Som ni ser behövs det lite upprustning! Men innan midsommarblomster, hundloka och akleja slår ut i den kommande planteringen tänker jag mig en vårmatta av vitsoppor och scilla. Vitsipporna försvinner helt när de blommat ut och scillan lämnar sina lansettlika blad att vissna i juni. Då hoppas jag att uppgiften som marktäckare ska tas över av den underbara liljekonvaljen!


I det stenröse som finns vid foten av rönnen tänker jag mig en liten grupp av mossflox, gulpister och pärlhyacint. Jag har sett den här kombon på en bild för länge sedan och det var mycket vackert!


Det vilda intrycket är viktigt men visst kan det vara härligt med några riktiga utropstecken.  Den underbara tuvalprosen är redan planterad här! Det är den tåligaste rhododenron jag har haft och jag räddade ett skott när jag flyttade från vår trädgård söder om Stockholm. Maken till färgklick i maj får man leta efter!


När rhododendron tackar för sig intas scenen av fylld daggros 'Nova' och pionen 'Catharina Fontijn'. Pionen doftar tyvärr inte men har en fantastisk rosa färg och blommar länge då den får nya knoppar i bladvecken under ganska lång tid. Daggrosen 'Nova' har godheten att behålla bladverket ner till marken vilket den vanliga daggrosen inte har.


Det är så roligt att smida planer och jag känner mig nöjd med växtvalen. Eftersom det kräver viss markberedning måste vi samordna med en del andra arbeten på tomten men att ta skott och dela redan befintliga växter är ett arbete som kan börja så snart värmen och vädret tillåter!


Växter i det här inlägget:
  • Midsommarblomster, Geranium sylvaticum
  • Hundloka, Anthriscus sylvestris 
  • Akleja, Aquilegia vulgaris 
  • Vitsippa, Anemone nemorosa
  • Scilla sibirica 
  • Liljekonvalj, Convalaria majalis
  • Mossflox, Phlox subulata 'Emerald Cushion Blue'
  • Gulplister, Lamiastrum galeobdolon
  • Pärlhyacint, Muscari botryoides
  • Tuvalpros, Rhododendron carolinianum 'PJM Olga Mezitt'
  • Fylld daggros, Rosa glauca 'Nova' E 
  • Doftpion, Paeonia lactiflora 'Catharina Fontijn'


2 kommentarer:

Lykkelig i hagen sa...

Så mange flotte vekster du planlegger å ha i denne delen av hagen! Jeg klarer aldri å legge slike planer, jeg bare finner en ledig plass når jeg får nye planter. Kanskje jeg blir flinkere til dette med tiden... Takk for fine bilder og hageplaner. Hilsen Anne-Kristin

Laila sa...

Det kommer att bli jättefint! Den där pionen ska jag leta efter!
Ser att du har näva växande alldeles intill en gammal björk. Inget av det jag testat tar sig i närheten av björkarna här, men näva har jag inte försökt med. Tack för tipset!
Allt gott!/Laila