Enligt Virtuella floran har vi ett tiotal vildväxande blåklockor och några av dem har jag i min trädgård. Flera av arterna trivs jättebra i rabatter och många har odlats som trädgårdsväxter under lång tid.
Ängsklocka (Campanula patula) |
På ängen blommar den söta ängsklockan (Campanula patula). Den är tvåårig men frösår sig villigt och dyker upp på alla möjliga ställen i trädgården. Den vänder sina blomkalkar uppåt på ett typiskt sätt och är lite mer violett i färgen än de andra klockorna.
Stor blåklocka (Campanula percisifolia) |
Den stora blåklockan (Campanula percisifolia) är kanske den som är mest känd och hos mig växer den i ängen och i en ganska mager rabatt tillsammans med daglilja, stor fetknopp och fingerört.
Liten blåklocka (Campanula rotundifolia) |
Den lilla blåklockan (C. rotundifolia) har vi på flera ställen på ängen. Ett år dök det helt plötsligt upp en med vita blommor som jag flyttade till en av planteringarna för att den inte skulle gå förlorad. Den är jag extra glad för!
Skogsklocka (Campanula cervicaria) |
Tvåårig är också skogsklockan (C. cervicaria) som jag dragit upp från frö. De sista åren har den gått tillbaka så det börjar bli dags att köpa nya frön. Kanske den stod lite väl mörkt där jag satte den?
Hässleklocka (Campanula latifolia) |
Utan sol i en mörkare del av trädgården klarar sig däremot hässleklockan (C. latifolia). Det är en lundväxt och som namnet antyder växer den gärna i hässlen, dvs lövängar med hasselbuskar. Den hässleklocka som saluförs är ofta Stor hässleklocka (C. machranta) men de är mycket lika.
Toppklocka (Campanula glomerata) |
Toppklockan (C. glomerata) trodde jag helt hörde till de odlade klockorna men den finns vild i Sveriges sydöstra del. Parallellt förekommer den också som förvildad och våra exemplar växer misstänkt nära planteringarna så jag gissar att den en gång i världen har planterats i någon rabatt.
Karpaterklocka (Campanula carpatica) |
En tam klocka, karpaterklockan (C. carpatica) får vara med här också eftersom den odlats i landet sedan början av 1800-talet. Om hässleklockan gärna växer där det är svalt och skuggigt, gillar karpaterklockan sol! Mina egna plantor står i solig och sandig jord intill husgaveln, ganska torrt, och klagar inte det minsta.
5 kommentarer:
Vilken trevlig hobby! Blir frestad att härma dig eftersom vi också har ängsmark och många "vilda" inslag här på tomten.
Allt gott!/Laila
Vilket fint och lärorikt inslag. Har själv liten och stor blåklocka samt ängsklocka som jag tycker är så fin. Spännande och inspirerande att det fanns så många olika sorters blåklockor.
Allt Gott! Anna-Karin
Hei! Så fint dette var. De er så grasiøse og har vakre nyanser av blått.
Ha det godt! Anne
Härlig samling, trevligt och informativt inlägg. Blir så glad av blåklockor!
Trevlig helg
Anette
Hvilken herlig samling av blåklokker. Det vekker så gode barndomsminner, med vaiende klokker på engene. Tenk at det finnes så mange ulike sorter. Jeg har en del av disse, men noen nye viser du også frem. Takk for at du har lagt deg som følger av bloggen min. Varmt velkommen.
Riktig god helg.
Jannicke
Skicka en kommentar