30 december 2013

Trädgårdsåret 2013 Del I

Efter en tid med blogg på Aftonbladet känns det så roligt att skriva ett inlägg på gamla kära "Ärligt och Härligt" igen. Och i min läslista ser jag att ni finns kvar med era bloggar! Helena, Maria, Charlotte, Mariana, Annika, Agneta, Hans, Anna, Laila och alla ni övriga. Då blir man glad!

Så nu måste jag ju få ge en snabbgenomgång på året som har gått och har man inte skrivit på ett tag ryms inte allt i ett inlägg. Det blir till att dela upp!

Här kommer första delen av natur- och trädgårdsåret 2013, kalla januari till ljuvliga juni!

*****

Året började kallt och trädgårdarna gömdes under mjuka täcken av snö. Vykortsvackra soliga dagar men också en längtan efter vår.


Snörik vinter 2013

Årets första lilla odling blev två lagerträdssticklingar i köksfönstret. I slutet av månaden sådde jag de första fröna.

Skott av lager
Lagersticklingar i kruka

I slutet av februari har de grott och man ser med andakt på de späda skotten. 

Första fröna har grott!

Årets första mässbesök, Rum och Trädgård på kistamässan. Man spanar efter trender och grönsaker instuckna i buketter var populärt även i år. Ingen direkt nyhet kanske men fortfarande lika fint och den här buketten med rosa tulpaner, sparris och grönskande ris var helt bedårande på sin gamla slitna trädgårdsstol.

Tulpaner och sparris på Kista mässan

Höns visades också på mässan och ägg som varsamt lagts i halm i den gamla trådkorgen kändes som mina barndomssomrar på Ryd då vi försiktigt fick sticka in våra barnahänder under fjädermjuka men i bland ilskna hönor för att i gårdens hönshus plocka purfärska ägg.

Vackra ägg på halmbädd

Hemma lider man blombrist och jag köper hortensior på Ica. En underskattad och inte särskilt märkvärdig växt som jag alltid blir lika glad av att ha hemma.

Hortensia ger färg inomhus

Mars månad och jag samlar ihop rekvisita för en artikel om frösådd i Aftonbladets helgbilaga. Krukorna från Gränsfors hänger med år från år.

Krukor och jord till sådden

Äntligen tulpantider och jag stylar lite hemma för ett hemma hos reportage. Utanför entrén klipptes spireabuskarna ner och riset blev fint, nedstucket bland tulpanerna. Med det risiga riset blir inte buketten så där ljuvligt söt och grenarna blir fina kontraster mot de snövita blommorna.

Vita papegojtulpaner och ris från spirea

Här är det Påsk och småblock samlas i de fina glasvaserna. Vårglöd, videkissar och marsipanägg. Fast marsipanäggen fick inte vara i fred särskilt länge!

Söta vaser, design Jonas Vagell för Design House

April och vi åker till Bergslagen. Snön låg kvar men solen värmde och det droppade från taken. Klasespireans torkade blommor och rödbruna grenar var fina mot snön. Klasespirean får vara i fred för älgarna som annars äter på det mesta. De gillar nog inte de blommorna något vidare.

Klasespirea är dekorativ på vintern

Härlig vårsol och fina fågelholkar i björkträ hamnade i shoppingkorgen. Engelska pelargoner i härligt chockrosa. Fåniga impulsköp!

Engelska pelargoner och fågelholk i björkträ

Slutet av april och snön har smält i Bergslagen. Då avslöjas det! I trädgården har vildsvinen grävt upp varenda plantering. Inte en lök är kvar av de jag satte på hösten innan. De åtråvärda vildtulpanerna, krokusen av en sort som skulle sprida sig i gräsmattan, kejsarkronorna, allt hade ätits upp av de glupska djuren. Till och med kompostbehållaren fick stora hål av vildsvinens kraftiga betar. Fy vad jag kände mig deppig!

Vildsvinens framfart är svår att acceptera!

Men solen sken och de frostiga nätterna gjorde morgnarna underbart vackra. 

Frostmorgon

Solen måste få njutas och våra nya stolar placerades utanför bastun nere vid sjön.

Härligt sköna stolar

Och möbler till uteplatsen uppe vid huset snickrades färdiga. Spaljé och möbler i tryckimpregnerat trä som långsamt ska få gråna och smälta in i naturen. De här möblerna ska stå framme hela året är det tänkt. Allt för att slippa tidsödande skötsel. Lillstugan i bakgrunden.

Uteplats vid skogens rand

Maj är varm och härlig och snart planteras de första växterna att sättas på förstukvisten. Röda dahlior i ett gammalt skrin jag hittade i snickarboden. Vi hade förmånen att få ta över stället vi köpte med inventarier och allt och särskilt bodarna var kul att röja i. Riktiga små fynd har dykt upp!

Dahlior i gammalt skrin

Från någon av träden blåste det ner ett fågelbo från året innan. Man kan inte nog beundra bygget där fjolårsgräs och  mossa vävts till en perfekt rundad korg. Med några ägg från påskdekorationerna fick boet en ny plats på stenen precis så att man kunde se det när man passerade. Lite fusk förståss men så rart det såg ut!

Fågelbo på stenen

Hemma i stan spirar det och vi har hunnit till månadsskiftet maj, juni. Bergenia har jag alltid gillat och den stora tuvan är en tåtel. Ett nedklippt blodolvon slår upp nya fina skott och alunrotens rosafärgade blad syns lång väg.


Härlig vårfräschör i trädgården med bergenia, tåtel och rosa heuchera.

En nyplanterad japansk lönn hade så otroligt fin färg på sitt bladutspring att den måste förevigas.


Rostrött bladutspring på japanska lönnen 'Ornatum'

Juni är nästan bästa tiden i Bergslagen. Då blommar det på ängen för fullt och finast av alla växter är smörbollarna. Några bollar sattes i utebadrummets fönster och de utsökt formade kronbladen kunde synas på riktigt nära håll.  


Smörbollar i sommarbadrummet

I juni är all grönska så fräsch och sköldbräckans fina blad trivs förträffligt i skuggan bakom huset. Den här plantan har stått i några år nu och var ursprungligen ett litet skott från en generös granne.


Skuggbräcka och snöflinga i korgen

Det finns växter som redan i juni fått sina fröställningar och dit hör de allra tidigaste klematissorterna.   Den här nysatta sorten hade inte många blommor men fröställningar är lika vackra som blommorna. 

Vackra fröställningar på klematis 'Violet Purple'

Nya för året var också allium av sorten "Mount Everest". Högrest och väldigt vacker. Fröställningarna har jag sparat och de hänger dekorativa i fönstret på landet.

Allium 'Mount Everest'

En annan nykomling för året var en alunrot som fick skyar av rosa miniklockor på röda stjälkar. En riktig favorit!

Underbar rosa färg på blommorna hos heuchera 'Rachel'


Som sagt fick inte riktigt allt plats och en liten fortsättning om juli - december dyker upp om någon dag.  Här i Bergslagen är bredbandet inte tjockare än en sytråd så det tar en evinnerlig tid och ladda ner bilder. Men en fortsättning kommer!

Hoppas du tyckte något var fint att se på. Själv tyckte jag det var rysligt roligt att samla ihop bilderna och skriva några rader om året som gått.

Vill önska dig ett riktigt Gott Nytt År!


2 kommentarer:

Hans sa...

Hej, härligt att se dig här igen.
Gott Nytt År!

patrizia chiozza sa...

Your blog is really beautiful. Happy new year from Il nostro nord del mondo blog
Fabrizio and Patrizia