23 november 2011

Slöjd, hantverk och naturen

Så finns det plötsligt där efter år i malpåse, vår längtan efter det sanna hantverket, efter det autentiska. Med hemslöjdskänsla och revisita från naturen skapar bloggare och inredningstidningar underbara vinter- och juldekorationer. 

Förkläde och band Järvsödräkten

Idegran (Taxus baccata)

Jag plockar fram min sen många år pågående folkdräktssömnad och känner att jag fortfarande blir lite andaktsfull över de handvävda tygerna och vackra materialen. 

Särk och livstycke Järvsödräkten

Detaljerna är viktiga och jag minns att jag letade länge för att hitta handgjorda hyskar och hakar. Lintråden till broderierna har jag ärvt och tänker på under hur många århundraden som dräkten inte har förändrats. Traditionen är långlivad som de senvuxna tallarna på hälleberget.


Det finns en djup kunskap om hur man skapar det vackraste detaljerna och finaste hantverket som förfinats genom generationer. Jag fick lära av en genuin folkdräktssömerska i Järvsö. Mötena med henne bär jag med mig som en skatt.

Handvävt band till förklädet

I folkdräktssömnad kan man inte skynda och det finns inget spill eller överblivet. Redan i vävstolen bestämmer man hur breda tygstycken som behövs och man behöver aldrig klippa bort något utanför mönstret. Det är genomtänkt i minsta detalj.


Och precis som en skog eller trädgård åldras en folkdräkt vackert. Linnet blir silkeslent med tiden och yllet blir mjukt och följsamt.

I den här traditionen finns mycket inspiration att hämta, både vad det gäller förhållningssätt och de vackra färgerna och mönstren.

Sökord inspiration folklore folkdräkter bygdedräkt natur nationaldräkt hantverk slöjd

4 kommentarer:

Helena sa...

Vilket tålamod du måste ha!
Det är nått alldeles extra med hantverk.
KRAM från mig!

Susie på Stjärnarve... sa...

Ja, inte är det något för stressade storstadsbor att sy folkdräkter precis! Jag beundrar dig att du kan ha sånt tålamod!!

Snäckskalsdalen. sa...

Det är så fint med folkdräkter och den som skymtar ser ut att vara en sån där fin från Dalarna. Själv har jag en här från västkusten, men dom är inte lika vackra, tycker jag!
vackert med det gröna från naturen till, härliga bilder.
Agneta kram

Fia sa...

Det var ju kul att jag hamnade på din blogg när jag letade mönster till att väva folkdräktsband :-) Får nog bli ett Järvsöband någon gång, just nu håller jag på med ett från Delsbo.