6 november 2011

Krukor från Gränsfors

Krukor från Gränsfors har jag haft i säkert 15 år. De allra äldsta har fått en fin patina genom årens lopp. Det är salter och kalk i jord och vatten som gör de fina mönstren har jag hört.Gränsfors krukor tillverkas av lera som tas upp i närheten av fabriken söder om Sundsvall. I dag drivs fabriken av fjärde generationen Bergström och krukorna görs i samma modell som de har gjorts senaste 150 åren.

På mitten 1900-talet fanns det ett 20-tal krukmakerier i Sverige men nu är det bara Gränsfors och en fabrik till kvar.


Jag köper nya Gränsforskrukor med jämna mellanrum. I år blev det bland annat 5 stycken av minsta sorten. De har ännu inte hunnit få någon charmig patina. De ser nya och lite vilsna ut på den gamla vindpinade plankan. 


Vårdar man sina krukor väl kan de hålla i många, många år. De rekommenderas att man tömmer dem och tar in dem under vintern. Lämnas de vända upp och ner utomhus kan de om man har tur klara sig men det är inte värt att chansa om man vill ha sina krukor kvar enligt Gränsfors själva. 

De krukor som jag planterat pelargoner eller fuchsia i tömmer jag inte, men de ställs ju ändå frostfritt under vintern.

Det känns roligt att fortsätta köpa Gränsforskrukor. Jag gillar tanken på att de bär på en gammal svensk krukmakartradition och kan jag bidra med något för att hålla produktionen igång gör jag gärna det.Sökord lerkrukor gränsforskrukor krukor lergods lerkruka mossa i kruka 

5 kommentarer:

M/S Design sa...

Har nog ett per jag med men visste inte att dom var därifrån.
Visst blir dom vackrare med åren.
Mariana

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Gränsforskrukorna är helt underbara. Patinan är oslagbar. Det bästa är tycker jag att de får patina bara på ett år. Besökte deras fabrik förra sommaren. Såå intressant att få se hela processen. Gjorde ett blogginlägg om det också.

Ha en fin vecka!
Kram
Charlotte

Helens trädgård sa...

Det är så vackert då krukorna får lite patina. Fina bilder!
Önskar dig en härlig dag!

Med fingrarna i (j)orden sa...

Jag älskar också gränsforskrukorna, särskilt de stora med linjerna på. Men visst är de små också fina! Fram för lerkrukor!
Eva

Eva in Athens, Greece sa...

Väldigt fina! De nya krukorna är minsann inte dumma de heller!