31 oktober 2011

Får man vara MOT naturen?

Rågeten har övernattat i trädgården och tittar sömnigt på mig.Bakom henne en ståtlig råbock.Ett år hade de sina alldeles nyfödda kid gömda under örbräkenbladen. Jag höll nästa på att trampa på dem när jag skulle hänga tvätt. Så näpna, helt oemotståndliga!


Men jag vet också hur de kan ställa till! Hiban är 15 år gammal men är fortfarande inte högre än metern. Här har horn fejats många gånger.Cypressen var förstört. Jag försökte rädda den genom att stamma upp den, hade precis tänkt sätta på gnagskydd, men så var den sagan all.Nysatta magnolian gick samma öde till mötes.I trädgårdssammanhang brukar det heta att man ska "Arbeta MED naturen INTE mot" och de rådjur vi har ikring oss är i allra högsta grad en del av NATUREN. 

Men det kostar på ibland, och man kan bli lite MOT! Det blir till att stänga ute med högt staket eller ogenomtränglig häck. Fast då kan man aldrig överraskas av nyfödda djurungar i det daggvåta morgondiset. Man blir lite kluven.... 

Men vi har  ännu inte fått påhälsning av vildsvin. Då skulle jag säkert inte vara lika kluven!

Hur har ni andra det med djur i trädgården? Förstör de? Får de hållas eller lyckas ni hålla dem borta?Sökord rådjur i trädgården rådjursskada gnagskada buskar feja horn skador

9 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Ibland har man all rätt att vara Mot naturen tycker jag! Inte kul att få trädgården förstörd. Men visst är de fina djur och ungarna helt ljuvliga. Jag har mest problem med harar som kaläter rosor, lönnar, bambu ja allt de kommer över. I år har jag börjat hägna in vissa rabatter med nät. Inte kul att rosorna ska behöva börja om från pinnstadiet varje år.
Kram Maria

Mona sa...

Visst är det fina djur och det är vackra bilder du tagit! Men jag förstår hur du känner det. Vi har hjortar i vår trädgård som äter upp buskar och länsar mitt trädgårdsland varje höst. Jag har inte ännu gjort något för att hindra dem, men nu har jag nog börjat fundera på olika möjligheter. Skulle ju vara roligt att någongång själv få äta allt som man odlar...
Ha det så bra!

Anna Vattenkanna sa...

Så fina bilder på "dina" rådjur. För mig som inte har större odjur än duvor som kraschlandar i vissa buskar är det ju lätt att vara positiv till djurliv i trädgård. Inga kaniner, inga harar, absolut inga klövdjur och dessutom, peppar, peppar, inga spanka skogssniglar. MEN när man kämpar med sina odlingar och hela tiden får ett eller annat förstört är det lätt att hålla sig för skratt och ja, man får bli sur på "naturen".

Kram Anna Vattenkanna

Högagärde sa...

Men vilka härliga rådjursbilder. Det är ett riktigt fint besök du har men varför ska de förstöra så.

Hans sa...

Att sådana marodörer kan vara så fina. Vår nordligt belägna trädgård har små skador av rådjur, värre är det med stora älgar och sork-invasion som kom för ett år sedan.
Jag försöker på alla sätt att skydda de kära växterna från att bli lunch, mellanmål och middag till hungriga skadedjur, för det är det som de är när de kommer in i trädgården.
Vad gör älgjägarna och katterna?
De är inte nog effektiva här hos oss.
Tack för alla fina kommentarer du lämnat, är du intresserad att vara med i utlottningen av lök-boken?
Ha en bra dag.

Susie på Stjärnarve... sa...

Underbara djurbilder! Vi har som tur inte några större bekymmer ute. Rådjuren som finns i skogen har konstigt nog inte invaderat trädgården och spanska skogssniglar har jag inte sett några - ännu. OK, vi har haft skogsmöss som ätit upp en del lökar under årens lopp (krokus är tydligen extra gott) och just nu har vi möss inne i tvättstugan som ligger brevid köket. Inte så trevligt!
Tyvärr vägrade dom att gå in i buren som alddades med massor av godis, så till slut var vi tvungna att sätta in en fälla (efter det gubben lagat hålet) och nu har vi alltså tagit livet av tre stycken. Inte kul alls!

Ranunkel i rabatten sa...

Hej! Tack för inlägg på min sida. Bilderna är tagna i skogen bakom vårt hus, således i Huddinge. I Orlångens naturreservat. Vilka vackra bilder du lagt upp på djuren. Som tur är har vi ännu inga rådjur på tomterna i vårt nya område, de håller sig i skogen. Ha det fint! // Anna

Marie Lithén sa...

vet precis hur du känner, tillslut når man sin gräns, men vad göra? Fina är de ju som bara den

Anonym sa...

Hej!
Jag har det likadant här. Rådjuren
har ätit upp alla blad på en nyplanterad Acuba japonica, som skall vara giftig.(men tydligen inte för dom) Dom har även ringbarkat en nyplanterad Magnolia tripetala och ätit på några andra småträd och perenner. Skall undersöka kostander för elstängsel under vintern. Till våren kommer ju alla lökar upp som jag nyligen satt och längtar efter......


Magnus
Botanica