6 mars 2011

Forsmarks engelska park

En trädgårdsform som jag tycker mycket om är den engelska parken!


Den skapades för att se så naturlig ut som möjligt. Gångstigar och vägar skulle föra besökaren till vackra utsikter, förbi romantiska gläntor, mörka spännande hörn och soliga lyckor. Besökarens upplevelse var det viktiga! Det gavs utrymme för stillsam samvaro eller ensam kontemplation.


Den engelska parken vid Forsmarks bruk lär vara en av landets bäst bevarade och tillkom under 1780-talet . Den är väl värd ett besök. Den har kvar mycket av det som är så typiskt för den här trädgårdsstilen. När jag var där i somras var vi alldeles ensamma och det blev en stilla och fridfull promenad utmed nätet av stigar, gångar och små broar. Inga klippta gräsmattor, bara vilda gräs och örter tillsammans med förvildade aklejor och annat som smitit från närliggande trädgårdar. Allt under stora, skuggande träd.


Utplacerade fanns små lusthus, parkbänkar och minnesstenar med inskriptioner som skulle stämma till eftertanke och reflektion. Vid vattendragen växte stora ruggar av svärdslilja och längs det fuktiga stränderna humleblomster i milt orange.


Pittoresk är ett begrepp som väldigt väl beskriver detta trädgårdsideal. Pittoresk heter på engelska picturesque, av ordet picture, och trädgården eller parken kunde anläggas för att vara just bildskön, värd att måla av. Forsmarks park är absolut pittoresk även om vi kanske idag i första hand använder kamera istället för färg och pensel. 

Det här är en park som jag gärna skulle återvända till, just för att den ligger lite avsides och därför blir precis så fridfull som parkens skapare önskade.


8 kommentarer:

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Vackra bilder! :)
Åker förbi där ofta då svärföräldrarna bor i östhammar. Får nog bli ett stopp i sommar.
Kram,
Anna-Karin

Odlarlust sa...

Fantastiskt vackert!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Där har jag aldrig varit..... vilken fin park.... Helt underbart med den naturliga känslan. Väldigt vackra bilder du tagit också..... Det finns så många pärlor man inte besökt.... Nu har jag fått en till på min lista :-)

Kram
Charlotte

Anna Vattenkanna sa...

Där har du hittat en pärla! Tack för att du delar med dig - underbara vyer och mjukt och skönt och pastoralt...

Mina ögon börjar återgå till det normala efter fredagens flimrande pryl/färg/växt/folk-chock på malmömässan...Ja, jisses en sån tillställning... Visst tycker jag om alla de där sakerna men inte i denna helgalna mix...


Kramar och ha en bra vecka,
Anna Vattenkanna

M/S Design sa...

Mycket vackert! lockande att få stå där och måla.

LindaLunda sa...

Men så fantastiskt vackert!!!!
Broarna .. vattendragen.. ja allt!

Isas Trädgård sa...

Hej Krstina !

Vilken vacker blogg du har !!! Kanonfina och stämningsfulla bilder i inlägget från parken .. den skall jag lägga på minnet !
På soffan under de höga, höga träden hade jag inte haft något emot att sitta och filosofera.

Tack för dina besök hos mig ... tyvärr har jag ingen aning om vilken färg det är på dörrarna, men jag kan ta reda på det. Har en väninna som är historiker som vet det mesta ! Återkommer till dig !

Ha en bra vecka !
Kram/Isa

Katarinas trädgård sa...

Ahhh, vilka härliga bilder! Är det möjligt att det blir så grönt på sommaren? Det känns lite avlägset nu...
Ha det bra!
Hälsningar
Katarina