Jag har skrivit om hägg tidigare i min blogg. Men är det någon som tål upprepning så är det häggen, så underbar är den när den nu syns lång väg med de vita blomkaskaderna som stora fluffiga moln.
Häggen vill gärna stå där det är lite fuktigt och en god jord gör att den blir kraftig och fin. Barken på häggen innehåller ämnet amygaldin har jag läst, som lär smaka illa. Därför tycker inte rådjur och älgar om att knapra på hägg och är alltså ett bra val för oss som har rådjur (i Huddinge) och älgar (i Bergslagen) att tampas med.
Hägg (Prunus padus) |
Så här på närbilder är blomklasarna lika varandra men häggmispeln blir aldrig lika stor som häggen och blommorna är också glesare.
Häggmispeln förekommer oftare i handeln än häggen. Har själv prakthäggmispeln (Amelanchier lamarckii) som häck och tycker den är toppen. Den tillhör den där typen av häck som både kan klippas och låtas växa fritt. Det är ingen panik om man inte har tid att klippa den. Skär man ner den till botten kommer den upp med massor av skott i en fin rundad form. Så kan man ta ledigt från häckklippning ytterligare några år!
Häggmispel (Amelanchier spicata) |
Men nu måste man ju nyfika lite om mispel också. Känns väldigt engelsk men är visst vanligare i centraleuropa! Går till zon 1 - 2 här hemma.
Mispel (Mespilus germanica), foto: Wikipedia |
Mispel som litet träd (foto: Wikipedia) |
Läs gärna mer om häggen i ett tidigare inlägg: Hägg
2 kommentarer:
Trevligt inlägg! Häggmispel - verkligen en mycket bra växt! Är så änvändbar i så många olika sammanhang. Används ganska mycket som häck här i Skåne men borde användas mer tycker jag! Är själv väldigt svag för kopparhäggmispeln...
Kramen Anna Vattenkanna
Här blev det två vanliga Hägg plantor som planterades härom veckan.
Rådjuren gillar dessvärre att feja sig mot dom.
Ha deb bra
Mariana
Skicka en kommentar