Bästisar just nu

Mina favoriter i trädgården just nu är de blommande marktäckarna och bergenian. Ingen sort är vare sig exklusiv eller bjuder på utmanande krav. De bara finns där och blommar lika rikligt varje år. Även om det lockar att testa nya namnsorter har jag lovat mig själv att hålla mig till just bara de här och i stället dela, föröka och sprida. Det är ju när de finns i massor som det blir så effektfullt!

Aubrietia (Aubrieta x cultorum 'Blaumeise')

Aubrietia och benved

Aubrietia hör till det är gänget men är faktiskt ny i min trädgård! Den blev verkligen fin tycker jag tillsammans med benveden. 

Silverbenved (fortunei var. radicans 'Emerald Gaiety')

Mossfloxen har däremot flera år på nacken och finns på flera ställen. Den är lätt föröka. Bara ta en tuss och stoppa ner i bra jord. Lika fin tycker jag att den är på hösten när de barrlika bladen gulnar. 

Mossflox ('Phlox subulata') okänd namnsort

Mossflox ('Phlox subulata') okänd namnsort

Vincan som finns i mängd, blir finast i små begränsade tuvor som jag klipper ner tidigt på våren. De blommar villigare då och de ljusgröna späda årsskotten är vackra även om de gamla mörkgröna mattorna av äldre vinca funkar bra som marktäckare inne bland träd och buskar.

Vintergröna (Vinca minor)

Bergenian har funnits på tomten sen tidernas begynnelse och finns i både ljusare rosa och cerise. Maken till trogen överlevare får man leta efter. Dessutom är de stora, tydliga bladen fantastiskt bra att lugna ner en plantering med om det känns yvigt och spretigt. Beth Chatto lär vara en av bergenians tillskyndare!

Bergenia

Bergenia

Och lite som Beth Chatto vill man ju vara!!

Växter i det här inlägget

  • Aubrietia (Aubrieta x cultorum 'Blaumeise')
  • Mossflox ('Phlox subulata')
  • Silverbenved (fortunei var. radicans 'Emerald Gaiety')
  • Vintergröna (Vinca minor)
  • Bergenia


Kommentarer

Helena sa…
O jag med vill vara som Beth ;-)är ju väldigt förtjust i bergenian som du sett hos mig tidigare.Jag är ensam om att gilla den bland mina vänner lustigt tycker jag nog.
Nu har mina blommat över o då klipper jag bort stänglarna.Uppskattar det lugn o svala känsla den sprider!
Tack för tipset till min lund!Har kollat i min Flora o vet du den växte där förrut när det var granar som vi fällde o gjorde lunden!Ska återplantera den för den borde ju trivas.TACK än en gång!
KRAM från mig!
Såna små raringar. Trogna sådana också. Mossfloxen - deras fina doft är underbar... bra idé med att riktigt klippa tillbaka vincan för att få mer buskformad planta. Ska jag lägga på minneskortet...

Kram Anna Vattenkanna
Mona sa…
Tack för att du var in och kommentera på min blogg! Nu fick jag ju en chans att besöka din blogg också och jag blir nog en regelbunden gäst,för du har en härlig blogg med mycket vackra bilder. Bilderna från rhododendrondalen är speciellt vackra! Du är också den första som jag sett som skrivit om den sibiriska nunneörten, som är en av mina favoriter tidigt på våren när det inte ännu finns så mycket annat. Och ja, jag gillar mina bergenior också!
Jag har inte ännu läst alla dina tidigare inlägg, men kommer nog att göra det.
Önskar dig en trevlig fortsättning på veckoslutet!
Lotta sa…
Hade min bergenia sett ut sådär hade jag också tyckt om den. Det är nog dags att göra något åt mina som har kanske 10 år på nacken på samma plats, då är de inte så fina.
Kram
Visst vill man det. Tacksamma och vackra växter är toppen! Så vackert med det blåa mot det silvriga....

Ha en skön söndag!
Kram
Charlotte
Hejsan!
Hittade Dig och din fina blogg när jag sökte på mina flox, frö jag vet inte om jag skall klippa ner det torra barren som är gula?
Hur gör Du?
Jag har mossflox och Kuddflox i en stor kruka och dessa flox är som skydd för Clematisen som växer på spalje.
Floxen växte vackert och fint förra sommaren och har övervintrat i krukan, men i växthuset över vintern. Nu har jag tagit ut krukan från växthuset och det kommer smått blommor och grönt från Floxen, men dom gula torra barren som ligger över från förra året, skall jag klippa bort detta, eller???

Hit kommer jag fler gånger :D
Vi, min man och jag skall köpa oss häggmispel som buske, fast jag skall ha det lite som en häck :)) Vet att det finns både en variant som häck och en som buske av sorten Spicata. Vi skall plantera denna "häck" vid grannens staket och vi- grannen och vi är båda överens om detta, men jag vill inte ha en strikt häck och därför väljer jag nog buskvarianten av Häggmispel. Tycker Du att jag gör fel, som tänker så? Jag vill ha denna s.k häck endast som en inramning lite grann för att utnyttja ytan runt vårt växthus bättre och vill skapa oss ett lite "rum" utanför växthuset :)

Ha en skön kväll och önskar Trevlig Vecka som kommer ;)

//Tina
älskar mattor! Bergenia är favorit här med kan inte förstå de som inte gillar den
Tack till er alla för trevliga kommentarer.

Tina: Jag har aldrig själv klippt bort några "gula barr" på mossfloxen. När årets nya blad och blommor vuxit upp brukar de skyla det gamla ganska väl. Tycker att du väljer bra när du väljer häggmispel. Spicata kan vara bra om man vill ha en smal häck eftersom den växer så upprätt. Men de övriga häggmisplarna är yvigare och passar nog bättre till det du ska ha dem till. Hoppas det hjälper,
Hälsningar
Kristina

Populära inlägg