Min trädgård

... ligger i vackra Bergslagen på vägen mellan Nora och Grythyttan. Här odlar jag helst mormorsväxter och kultruarvssorter, både perenner, rosor och nyttoväxter. Trädgården ligger med utsikt över sjön och på tomten finns också gamla åkrar och en äng. Långt tillbaka i tiden var landskapet öppen hagmark och vi hugger ut och rensar för att få tillbaka lite av hagmarkskänslan.


Trädgården

I de gamla rabatterna finns mormorsblommor som akleja, riddarsporre, stormhatt, fänrikshjärta och praktbetonica att ta vara på. Träjon, fingerborgsblomma och borstnejlika frösår sig generöst. Jag samlar gärna växter med lokal anknytning och jag älskar att ta skott och frön från gammaldags och ovanliga sorter och blir själaglad om jag får ett skott från någon gammal trädgård i trakten. Jag planerar också att fylla på med ännu fler kulturarvssorter från Grönt Kulturarv !

Vilda blåklockor som slagit sig ner i rabatten får vara kvar.

Kulturarv
Riddarsporre, daggros och näva


Tuktade granar
Bergklint och löjtnantshjärta. Tuktade granar och lillstugan vid skogskanten.


Tomten är på 10 000 m2 och sluttar svag i öster ner mot sjön. Naturen är vild och här finns både varg och björn. Området ligger ovanför den biologiska norrlandsgränsen och är en del av höga kustlinjen. Jorden är blockig morän och odlingszonen på gränsen till V.


Gammal hagmark
Vacker utsikt över vår sjö!


På 1800-talet var området löväng och några åkertegar bröts upp i den magra jorden. 


Karta från 1800-talet


Men under mitten av 1900-talet började hagarna växa igen och granskogen tog mer och mer i besittning. Pyrola, lummer och linnea är skogsväxter som minner om den tiden.


Skogsväxt
Linnea


Man kan fortfarande hitta odlingsrösen på flera ställen på tomten och när vi hugger ur skogen vaknar fröbanken och det kommer upp vildapel, häggmispel och olvon ur jorden, rester från den gamla lövängen och vi hittar småträd av lönn, brakved, gråal och oxel.  Från herrgården har det smitit ek och lärk som fått förnyad kraft sedan solen och värmen släppts in på tomten.


Ängen

Ängen är vårt skötebarn! Den är inte större än 600 m2 men där blommar bland annat gullviva, smörboll, gökärt, ängsvädd och Jungfru Marie Nycklar, rester av den gamla slåtterfloran.

Hävdad ängsmark
Vår äng under tidiga juni


Vi fagar ängen om våren och slår den i mitten av juli varje år. Med tiden har fler och fler ängsblommor valt att stanna hos oss.


Ängsväxter
Jungfru Marie Nycklar, humleblomster och smörboll. Räfsa och högaffel till slåttern.


Skogen har tagits bort på den södra delen för att släppa in ljus och sol, men det ser förfärligt ut med kalhyggen! Nu gäller det att skapa dungar och fin återväxt bland allt sly som kommer upp om det någonsin ska kunna se ut som en löväng igen. 

Där det varit åker klipper vi gräset. Det känns viktigt att försöka behålla och synliggöra åkrarnas konturer med åkerhak, terrasser och odlingsrösen.

Där det varit åker håller vi gräset klippt

Våra djur
Att värna djurlivet känns angeläget! Vi sätter upp fågelholkar i olika storlekar till fåglarna och ger dem mat vintertid. Det är gott om småfåglar och i sjön häckar lom som med sin melankoliska sång förtrollar sommarnätterna. På vårarna hör vi orrarnas svirrande spel på andra sidan sjön.


Holk, fågelbo och kärve
Vi vill värna våra fåglar och ger dem både boplatser och mat

Fjärilar och nyttoinsekter kan vi locka med nektarrika blommor och även den inplanterade vinbergssnäckan är vi glada att vi har i trädgården.


Vinbergssnäcka
Fjärilar och andra nyttodjur lockas av nektarrika blommor

Trädgårdslandet

Ett trädgårdsland med bärbuskar, rabarber, humle och potatis hör till. 


Fruktträd är en utmaning eftersom älgarna massakrerar dem på vintern, men skam den som ger sig och gamla tåliga sorter av äpple, körsbär och plommon är planterade och vaktas av oss som hökar!


Växhuset

Under 2018 - 2019 byggde vi ny bod och växthus. Även nordöstra delen av skogen avverkades och vi har fått en fantastik utsikt över sjön!




Stranden

Vid stranden växer ljung och odon och där försöker vi skapa en naturnära strandträdgård. Där har vi byggt bastu och utekök. Under de stora stenblocken finns fin sandbotten och framför sjöboden finns en liten sandstrand. I sjön fiskar vi kräftor, gädda och abborre. Längre norr ut i sjösystemet finns den fridlysta Brunnshytteöringen.




Höst

Jag har alltid älskad höstarna! Då dignar skogen av svamp och bär och man tänder lyktor och bär in ved. Vi har både  blåbär, lingon, nypon och rönn på tomten och har  man tur kan man hitta både kantareller och Karl Johan alldeles utanför knuten.



Med hösten kommer lugnet och fridfullheten, allt vissnar ner och lägger sig till vintervila. Man blir tolerantare ju längre åren går och det som inte hanns med den här säsongen finns kvar till kommande somrar. Skönt att låta det få vara så!  



Vinter

När vintern bäddar in hela världen i sitt mjuka hölje ges tid att planera för nästa trädgårdssäsong. Aldrig har man så mycket idéer som då! Och härligt är det att kunna ge sig hän och lägga förnuftet åt sidan för en stund. 



****

Det är viktigt att ta sig tid att njuta av den underbara naturen, av växter och djur som vi har omkring oss. Det är en ynnest att ha en bit mark att ta hand om och det är en aldrig sinande källa till inspiration!





Inga kommentarer: