17 maj 2011

Hägg, häggmispel och mispel

Jag har skrivit om hägg tidigare i min blogg. Men är det någon som tål upprepning så är det häggen, så underbar är den när den nu syns lång väg med de vita blomkaskaderna som stora fluffiga moln.

Häggen vill gärna stå där det är lite fuktigt och en god jord gör att den blir kraftig och fin. Barken på häggen innehåller ämnet amygaldin har jag läst, som lär smaka illa. Därför tycker inte rådjur och älgar om att knapra på hägg och är alltså ett bra val för oss som har rådjur (i Huddinge) och älgar (i Bergslagen) att tampas med.


Hägg (Prunus padus)

Så här på närbilder är blomklasarna lika varandra men häggmispeln blir aldrig lika stor som häggen och blommorna är också glesare. 

Häggmispeln förekommer oftare i handeln än häggen. Har själv prakthäggmispeln (Amelanchier lamarckii) som häck och tycker den är toppen. Den tillhör den där typen av häck som både kan klippas och låtas växa fritt. Det är ingen panik om man inte har tid att klippa den. Skär man ner den till botten kommer den upp med massor av skott i en fin rundad form. Så kan man ta ledigt från häckklippning ytterligare några år!

Häggmispel (Amelanchier spicata)
Häggmispeln växer förvildad här och där och på ett hygge i närheten av oss i Bergslagen verkar det som om de små fröna legat och väntat i marken, för helt plötsligt ett år när skogen tagits ner, blommade hela hygget av häggmispel om våren. Den här förvildade arten heter Amelanchier spicata och är mer spikrak än de släktingar som oftast finns i handeln.

Men nu måste man ju nyfika lite om mispel också. Känns väldigt engelsk men är visst vanligare i centraleuropa! Går till zon 1 - 2 här hemma.

File:MusmulaCvet.jpg
Mispel (Mespilus germanica), foto: Wikipedia

Mispeln kan bli ett litet träd eller en stor buske och nog förstår man att man säkert tyckte sig se släktskap buskarna emellan när de fick sina svenska namn. De tillhör samma familj, rosväxter (Roseceae) men hittas i olika släkten.
Mispel som litet träd (foto: Wikipedia)
Läser på Anders Kjellsons blogg www.jordihatten.wordpress.com att man i Danmark kallar mispeln för "aperöv" eftersom frukterna skulle kunna se ut som något åt det hållet!! Nu kan man ju av mispelfrukter, det danska namnet till trots, göra både gelé och sylt! En buske att testa i den egna trädgården nån gång?

Läs gärna mer om häggen i ett tidigare inlägg: Hägg

2 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Trevligt inlägg! Häggmispel - verkligen en mycket bra växt! Är så änvändbar i så många olika sammanhang. Används ganska mycket som häck här i Skåne men borde användas mer tycker jag! Är själv väldigt svag för kopparhäggmispeln...

Kramen Anna Vattenkanna

M/S Design sa...

Här blev det två vanliga Hägg plantor som planterades härom veckan.
Rådjuren gillar dessvärre att feja sig mot dom.
Ha deb bra
Mariana