Nu kan man höra koltrastens sång igen. Uppflugen i en grantopp glädjer den oss med sin vackra, lite melankoliska sång! Ingen fågel sjunger så vackert tycker jag!
Men sötast är nog blåmesen som redan för flera veckor sedan började intressera sig för de holkar vi har satt upp.
Blåsmes (Foto: Wikipedia) |
Att ha fåglar i sin trädgård är en ynnest. Genom att hjälpa till med boplatser kanske vi kan locka fler att hållas runt våra hus.
Det är kul med holkar. De är lättsnickrade och ibland när man släpper iväg fantasin kan det bli alla möjliga och omöjlig skapelser.
Färgglatt från Includera Sweden Foto: Odla.nu |
Att sätta bo och bilda familj är för fåglarna så viktigt att de inte alltid är kräsna och de kan bosätta sig på ganska oväntade ställen. Däremot ökar ju chansen att få hyresgäster om de holkar man sätter upp har rätt mått. Viktigt att tänka på är både hålets diameter och holkens innermått.
Foto: Svenska Jägareförbundet |
På Sveriges Ornitologiska Förbunds hemsida finns bra information. Där finns också tydliga beskrivningar till stöd om man vill snickra själv, vilket brukar vara alldeles speciellt roligt om man snickrar tillsammans med vetgiriga barn! Kul när man är 4 - 5 år att ha förfärdigat (nästan) något själv som fåglarna faktiskt flyttar in i!
Naturskyddsföreningen säljer färdiga holkar i sin webshop, utan krusiduller.
Vad flera nu har börjat sälja är holkar för andra fåglar än de hålbyggande. I takt med att det blivit mer och mer ont om gamla skjul, vedtravar, otäta bodar och uthus, prång och vrår får exempel sädesärla och rödstjärt svårare och svårare att hitta boplatser. Den här röda holken med bred öppning sitter på vår bastu på landet, tänkt för sädesärlan!
Holk för rödstjärt och sädersärla |
Lite mer påkostade är holkarna från Vivara som också säljer andra typer av boplatser för både fåglar, igelkottar och fladdermöss. Dessutom kan man köpa fågelholk i byggsats hos dem om man vill göra egen holk utan alltför mycket jobb.
Vill man sätta upp något i keramik hittade jag en fin variant från Greta Pott Keramik och holken från danska Eva Solo är ju elegant.
Holk för mesar från Greta Pott Keramik |
Holk från Danska Eva Solo |
Foto: Lilla Fiskaregatan |
"Naturliga Ting" visade för en tid sen en underbar liten holk, eller snarare ett litet näste i flätad vass från Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik. Den ser helt oemotståndlig ut såhär lite på sniskan!
Har man sjötomt eller bor vid vattnet i skärgården är det roligt att sätta upp större holkar för knipa och skrake. Vi satte upp en sådan i Bergslagen för några år sen. Det lite blygare knipparet fick ge sig för en kavat skrakhona som fick flera ungar i holken!
Stor holk för knipa eller småskrak |
*****
För mig är fåglarna något som absolut hör ihop med trädgården. Vi har alltid haft holkar i olika storlekar och försöker sätta upp nya varianter varje år. För vill man ha fler olika fågelarter i trädgården kanske man ska variera utbudet på boplatser och inte bara sätta upp traditionella mesholkar.
Och precis som för igelkotten, inte städa för mycket! I grannens rishög huserade en gärdsmygfamilj, orädda små gråbruna bollar som trixade runt bland grenarna. Boet låg helt osynligt, någonstans långt ner på marken, väl skyddat från inkräktare. Gärdsmygen konkurrerar verkligen med blåmesen om att vara bland det näpnaste som finns i fågelväg.
Gärdsmyg (Foto: Wikipedia) |
5 kommentarer:
Så många roliga, fina och finurliga holkar! Och superfin bild på blåmesen. :) Kul att vi ses igen på lördag! Ska bli så kul och spännande att åka på Nordiska. Hur var det - har du redan varit där o kikat? Är det något som man inte bör missa? Kram,
Anna-Karin
Hej Anna-Karin. Nej, jag har inte varit där än, men åker dit i morgon torsdag. Blir nog någon liten rapport på min blogg när jag kommer hem om jag får tid.
Ska bli roligt att ses igen.
Ha det gott så länge
Kristina
Ja, fåglar hör verkligen till en trädgård - en trädgård utan fåglar...nej!
Jag måste fixa nya holkar kom jag på. Barnens hemmasnickrade har börjat ge upp...ska titta in på dina länkar och kolla runt.
Kram Anna Vattenkanna
jag igen! Men så bra och utförliga ritningar och byggbeskrivningar det finns på SOFs holksida. den du visade för flugsnappare, sädesärla och rödhake måste jag bygga. troligen blir det en rödhake som flyttar in av dessa...
Tack för inspirationen och informationen!
Kram Anna Vattenkanna
Det finns många fina!
Vi har satt upp en massa nu, några hemsnickrade andra köpta men har målat alla matt svart så dom ser ut att höra ihop.
Mariana
Skicka en kommentar