24 mars 2011

Några glimtar från Nordiska Trädgårdar

Det kändes luftigt och inte alls så trångt idag på mässans första dag. Utbudet var blandat och visade att begreppet trädgård kan innefatta så mycket.

Magnifik var Drottningholms slottsparks utställning som ville ta avstamp i den historiska formträdgården. Drottningholms slottspark vill nu profilera sig och försöka nå ut till en större publik. Ett litet årsprogram med kommande utställningar delades ut och man vill just med den historiska anknytningen skapa utställningar med närheten till slottet som en röd tråd! 

Något diametralt annorlunda kunde man hitta i Gro Forms monter. Här visades närproducerat, designat, återanvänt och odlat i en respektlös blandning. Varför inte plantera tallplantor bland grönsakerna? Och purjolöken, nog skulle den kunna växa bra i en stövel? Kändes, trots att återanvändning numer inte är något nytt, som en fräsch fläkt! Gro Form fick också följdriktigt utställningens guldmedalj för bästa arrangemang.


I Wijs trädgårdars monter var björk och körsbär en röd tråd! Ingen wow-upplevelse med smakfullt och lagom sofistikerat. Här lagades också mat med Rune Kalf Hansen och det fanns gott om sköna liggstolar att ta igen sig i. 

Norrby Trädgårdar, vars utställning i Kista gillades av många av oss, hade den här gången med sig underbara kamelior och otroligt söta, luddiga, vita hönor i en liten inhägnad. Hönor och kaniner fanns för övrigt i flera montrar! Djurhållning i litet format hör numera till! 

Man bör ta sig tid att läsa ordspråken och betraktelserna som finns skrivna på glasrutorna. Norrby Trädgård vill att besöket ska innehålla något mer än bara den visuella upplevelsen. Om ordspråket kan leda till ett samtal och en diskussion har de tillfört något mer. Möten och samtal är deras vision.
Det jag visat här är ett axplock. Tyvärr kan små utställare komma i skymundan bakom dem som lagt ner mycket pengar på en väl genomarbetad och påkostad monter. 

Ett tips är att börja gå i utställningens utkant medan orken är på topp och då kanske hitta några guldkorn, något som annars kan få svårt att hävda sig i konkurrensen. För utbudet på mässan var det inget fel på!


7 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Tack för att du tog mig på en liten rundtur. Uppskattades otroligt eftersom det inte blir några mässor för mig i år!

Anna Vattenkanna sa...

Tack för briefing! Jag gillade också Norrby Trädgårdars koncept som du beskriver det. Och deras punkiga hönor - WOW!

Mera, mera ;-)

Kram Anna Vattenkanna

HA sa...

Åh så fina bilder du fått! Det var trevligt att träffas :-)
Hälsningar Henrika (HA)

Kristina Bonander sa...

Tack själv Henrika. Det var kul att träffas!

Annika Christensen sa...

Hej!
Vad kul det var att ses och få ett ansikte på dig.Även om det var en snabbis.
Vad mycket fint du såg på mässan.
Kändes som om jag missade en hel del. Fast jag har en del kvar i minnet.
Gillade din kanelros.
Ha det gott
Annika

Kristina Bonander sa...

Ja, visst var det roligt att träffas. Det var ju bl a din förtjänst! Vi får väl tacka AoT också som stod för frukt, dryck och gratistidning!
Sköt väl om dig
Hälsningar
Kristina
(Nu snöar det så smått utanför fönstret. Hu.)

Marie Lithén sa...

Oj, här har jag ju aldrig varit, tror jag. Men åh så fina bilder du visar från mässan!!! Den missade jag, har lite för långt för att gå på båda varje år, så i år blev det bara kista. Roligt att jag hittade hit, kommer hit igen