22 mars 2011

Äntligen vår även här

Länge har bloggvänner i södra Sverige kunnat rapportera om snödroppar, vintergäck och spirande skott. Vi längre norrut har längtansfullt sneglat på härliga bilder och vårfyllda texter.

 Men nu har äntligen våren också kommit till vår egen trädgård i Stockholmstrakten.


Vintergäcken är rester från den gamla trädgården och kommer troget varje år genom fjolårslöven och mattan av vinca. Vintergäck frösår sig gärna och därför har de kunnat hålla sig kvar i 20 - 30 år!
Bergenians blad ligger slickade utmed det fuktiga berget och man tror aldrig att den ska repa sig. Men det gör den! Bergenia har blivit en favorit just därför att den är så otroligt tålig. Även den är en kvarleva från den gamla trädgården, i två olika sorter. En med ljust rosa blomning och en med karmosinröda blommor.
Och till bara för några dagar sen kunde man inte ana att det fanns bland annat en kinesisk en under snötäcket. Men det smälter fort på berget och smältvattnet sipprar i smala rännilar utmed stenen.Rådjuren måste ha haft det svårt med hungern under vintern, för de har ätit på både ljungen och enen i urnan på berget! Men snart ska där planteras blommor för sommaren. Flera veckor är det kvar förstås men det kommer att gå fort. Och utmed min vanligaste av promenadvägarna sitter hängena kvar på jolsterbusken. Tidigare under vintern var de ljust luddiga och såg ut som bomullstussar. Det är en av skälen till att jag tycker om jolstern, att den har så dekorativa hängen under hela vintern.Snödropparna dyker upp lite här och där och har blommat sen nån vecka. Nu är inte längre mina barn i titta-mamma-vad-jag-har-plockat-!!-åldern men jag vill ändå gärna ha vårens första snödroppe i ett litet snapsglas i fönstret!


Snart kan vårburket sätta fart på allvar. Aldrig är det väl så roligt att sopa gången ren från grus och kvistar som när solen smält undan isen och snön och man kan lägga handflatan mot en sten och känna att den kunnat bli riktigt varm av solens sköna vårstrålar.

6 kommentarer:

Helena sa...

Ja visst ja den där Jolstern har verkligen inte hört talas om den el.sett heller!Köpte en bok om träd nyligen då jag tycker det är för bedrövligt dåligt av sambon o mig att vi ser träd på våra åkturer som vi inte vet vad de heter?!Förhoppningsvis slut med det nu!
Bergenia den gillar vi du o jag :-)
KRAM från mig!

Katarinas trädgård sa...

Härligt att se så fina vårtecken från Norrland! Ja, i Lund tycker man att Norrland börjar i Eslöv...
Hälsningar
Katarina

Anna Vattenkanna sa...

Så roligt att följa vårens resa genom vårt avlånga land!

Dina vintergäck i lövmattan är nog bland det vackraste som finns. Så glatt och löftesrikt!

Kram Anna Vattenkanna

Annika Christensen sa...

Hej Christina!

Härligt för er att ni också har vår.
Hittade du info om bloggträffen?
Här är mit mobilnr om det är något
0705 - 12 81 60
Det står ävenpå AoT hemsida.
Skall bli kul att ses och vad bra att du bor nära mässan.
Annika

Jens Svensson Skogstorpet Trädgårdsservice sa...

Visst är det härligt med bara lilla minsta tecken! här var det vår med full kraft idag, hoppas bara inte nätterna blir för kalla! Tack för dina vänliga kommentarer på min blogg! Jens

M/S Design sa...

Det har tinat snabbare hos dej än här.
Härligt med lite vårblommor.
Jag är mycket förtjust i Bergenia tycker dom har så fina blad.
Tänkte besöka mässans bloggträff på fredag, vi kanske syns?!
Mariana