8 mars 2011

Inte bara frösådd

Minst lika roligt som att så frö tycker jag det är att ta skott. Arter av både Salix och Populus är lätta att få fart på. Egentligen behöver man inte alltid ta omvägen via kruka och jord. De rotar sig ofta lika lätt om man sticker ner dem i marken direkt, men det är ju förståss inte lika spännande!


Sticklingar vide och poppel
Sticklingar av vide och poppel

Förberedelser för grensticklingar

Här är skott av bland annat grönvide, pil, poppel och jolster. Det tar naturligtvis lång tid innan de blir stora nog att betraktas som buskar och träd, men materialet är ju gratis så det är värt ett försök. Jolster är jag sugen på till kanten av en tänkt våtmark tillsammans med klibbal och hägg, kabbeleka och safsa!

Sticklingar på plats i krukorna

Skotten är av olika grovlek, för att kunna välja de som gror bäst. Jordens fuktighet kondenserar på insidan av plastkrukorna och därför har jag stuckit ner skotten utmed kanterna. De får stå på värmegolvet i badrummet och spritas ofta. När blad börjar synas flyttar jag fram krukorna på fönsterbrädan.

Återstår att se om jag orkar vänta på jolsterbusken eller om det blir ett inköp till slut. Men pysslandet med skotten är behållning nog!

6 kommentarer:

Odlarlust sa...

Vad spännande!

Susie på Stjärnarve... sa...

Dom träd/buskar du räknat upp är ju otroliga på att få rötter, så visst funkar det att sätta dom direkt - men du har helt rätt i att det inte är lika kul. Dessutom så kanske man inte vill ha dom där senare, då är det bättre att ha dom i kruka.
När jag talade om för min gubbe att det växte jolster på ängskanten i Stockholm så trodde han att jag drev med honom. Var tvungen att slå upp namnet i en trädgårdsbok och visa honom. Inte heller mina väninnor visste vad det var!

Alen Trädgård sa...

Alltid kul med sticklingar på vad det än är;) Som svar på din fråga på min blogg om jord så är min erfarenhet att Vårljung (Erica carnea) klarar rätt vanlig trädgårdsjord medan höstljung (Calluna vulgaris) vill ha lite mer sandblandad lätt jord. I vår släntrabatt är det mycket sand (stenmjöl) Det var det i de lastbilslassen med jord vi beställde. Ljung har ofta väldigt rotsnurr när man köper plantor så fläk upp dem ordentligt när du planterar så brukar det gå bra:)Ha det gott/Monne

Anonym sa...

Din fine blogg er en nyoppdagelse for meg. - Så flink du er til å skape en selvstendig vinkling i en jungel av trädgårdsblogger som ofte ser ganske like ut! Jeg har lest alle innlegg i dag, og har fått gode ideer til en skogsplantering (når bare vinteren slipper taket). Tusen takk for at du deler kunnskap og inspirasjon!
Vennlig hilsen Hilde, Norge

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Men så spännande det låter!! All sorts förökning är kul tycker jag, men ibland är tålamodet förstås alltid inte det bästa tyvärr :-)

Måste erkänna att jag aldrig hört talas om jolster förut... Måste genast googla lite.....

Kram
Charlotte

Helena sa...

Inte heller jag vet vad Jolster är???Kanske du vill utveckla det lite:-)
Kram från mig!