10 mars 2011

Smakfullt på Kistamässan

Rum & Trädgård  var smakfull, eller snarare full av smak! Många utställare hade blandat växter, grönsaker och frukt i sina arrangemang.

Det som är tänkt att ätas kan inte bara stoppas i munnen utan också njutas visuellt. Odling blir något mer än att driva upp växter, det blir en påtaglig och sinnlig uppgift att också odla för att föda både oss själva och våra närmaste.Norrby Trädgårdar och Annelie Källberg visade odlandet från ax till limpa i en vacker, sinnlig men ändå konkret monter. Underbart vackra tulpanarrangemang och dignande grönsakskorgar.
I den här montern gestaltad av Ann Hodell och Boris Schneider, Lantliv & Trädgård ingick olika sorters kål i planteringen. Obelisker i samma rostiga ton som barkfliset var snyggt till. Kristina Öhman, florist på Waldemarsudde, hade tillsammans med Claes Carlsson dukat två magnifika långbord. Underbart vackert med grönt på både porslin, linne och växter! Hemtrevnad i mitten! Att lägga påskägget på rosmarin ser elegant ut!


Fin bild på en av borden på Hillevissans blogg. www.stocksundgarden.blogspot.com


Vackra tulpanarrangemang hade också Ulriksdals Slottsträdgård i sin monter. Bosse Rappne pratade från stora scenen om bland annat skillnaden i vår syn på trädgården idag, jämfört med den äldre generationen. Då odlade man äpplen för att få ut så stora skördar som möjligt. Nu sätter man äppelträden för att de ska hindra insynen från grannen. Men äpplen vill vi ha, kanske hellre än något annat träd för när frukt och grönsaker blir både en del av trädgårdsdesignen OCH något som vi faktiskt kan äta, då har vi vidgat synen på trädgården ännu ett varv!Det här häftiga arrangemanget med bland annat apelsiner, rosmarin och ranunkel drog blickarna till sig! Ätbart, synbart och njutbart på samma fat!Malin Skiöld och Maria Andersson hade också blandat in grönssaksodling i en av sina tre tematrädgårdar. Kanske en nyttodoling på en innergård till ett flerfamiljshus? 
I Hasselfors´ monter visades odlingsbäddar där bland annat kryddor samsades med lökar och förgätmigej.
Och lökväxter fanns det förståss i mängd på hela mässan. Våren kändes underbart påtaglig!

Läs mer om Mässan på Slottsträdgårdsmästarens blogg: www.gardener.blogg.se7 kommentarer:

Helena sa...

Nämen jag såg inte dig?Såg du mig?
Det var grönt o fräscht o krispigt tyckte jag!Så fint det där tulpan arrangemanget i vattenkannan.Försökte fota jag med men blev inge vidare.Du tar väldigt fina bilder tycker jag!!!
Ha det bra KRAM från mig!

Sophia Callmer sa...

Ser fint ut, inspirerande. Gillar de runda betongplattorna. ha det gott/Sophia

Anna Vattenkanna sa...

Tack för att vi fick lite highlights från mässan. Vackra blomsterarr och ägget i sin enkelhet med rosmarinen känns fräscht.

Anna Vattenkanna sa...

Hehe, glömde skriva hälsning!

Kram Anna Vattenkanna

Susie på Stjärnarve sa...

Skönt att se många bilder från mässan - då behöver man inte gräma sig att man inte var där!
Den sista påskliljan, den vita med ljust gul mitt, var underbart vacker!!

Ingegerd sa...

Åh, så vackert! Måste ha doftat underbart att gå där och titta på allt det vackra!
Trevlig helg!

Jens Svensson Skogstorpet Trädgårdsservice sa...

Fina bilder från mässan! Jag gillar montern med olika sorters kål och obelisken i rost. man blir sugen på att anlägga en riktig potager, det kanske blir ett litet projekt under året. ..utöver allt annat man vill göra!