Det har funnits perioder då jag varit beredd att betala vad som helst för en rhododendrondal! Intresset har mattats med tiden men det har ändå inneburit att jag har några rhododendron i trädgården. Några är helt underbara och andra har inte fungerat alls.
Bland de allra bästa är denna lilla Rhododendron 'PJM Olga Mezitt'. Den blir inte mer än 1,5 m hög och har ett gracilt växtsätt. Men framför allt är den otroligt tålig. Den är planterad, bakom en liten torvblocksmur, i en grund bergsficka på gränsen till skogen. På somrarna när vi är bortresta torkar den ibland ihop och bladen hänger som torra cigariller från grenarna och man tror aldrig att den ska repa sig. Men så lägger jag ut vattenslangen som får sippra i flera timmar och den vänder upp bladen igen och ser ut som inget har hänt. Och varje år blommar den helt otroligt. Den bästa rhododendron jag har.
Rhododendron carol. 'PJM Olga Mezitt' |
Rhododendron carol. 'PJM Olga Mezitt' |
Ljusare rosa är azalean 'Cecil'. Jag är lite tvehågsen, för jag tycker nästan att blommorna ser lite konstgjorda ut, men den blommar villigt.
Azalea Knap-Hill hybrid 'Cecil' |
Helt underbar är däremot 'Golden Sunset' också en Knap-Hill azalea. Den är rent gul och har långa ståndare och pistiller och blommorna ser fjärilslika ut på avstånd.
Azalea Knap-Hill hybrid 'Golden Sunset' |
Riktigt vaniljgul är yakushimanum-hybriden 'Flava'. Den står också på ett ställe där det egentligen är för torrt för den på sommaren. Den har blivit gles med åren i bladverket och ser nästan ut som en azalea. Egentligen borde jag klippa ner den men eftersom den blommar så rikligt får den vara i fred.
Rhododendron yakushimanum 'Flava' |
Den otroligt vanliga storblommiga 'Cunninghams White' har lite glesa blommor som inte är något speciellt. Men det som är bra med den här sorten är att den behåller bladen ändå ner till marken och med tiden blir bred och frodig men aldrig så hög som vanliga R. catawbiense 'Grandiflorum'. Den brukar nästan alltid blomma oerhört rikt. En jättebra bas-buske, så att säga.
Rhododendron 'Cunninghams White' |
Ibland går det inte så bra och så här såg 'Pink Pearl' ut efter förra vintern. Den klarade inte kylan. Nu är den här sorten lite tråkig. Jag räddade den efter att den stått i en kruka på en utställning, men de blekt rosa blommorna passar inte alls till de ljusgröna bladverket. Jag klippte ner den förra våren så nu får man se hur det blir. Den satte i varje fall massor med nya skott under sommaren.
Vinterskadad R. 'Pink Pearl' |
Några andra sorter har inte heller gått bra. Lilla söta 'Ramapo' blomvägrar titt som oftast och blir aldrig den där blå bollen som jag tänkt. Vildarten Rhododendron brachycarpum står på sitt tredje ställe nu och sätter i alla fall inte knopp. Riktigt tjurig är den.
Trots att jag inte står mig i konkurrensen med de riktiga rhododendronsamlarna tycker jag att de är roligt med de få jag har och det är alltid kul att få dela med sig.
7 kommentarer:
Jag är också ett stort fan av rhododendron. Vår första var en Nova Zembla, som vi försökte tvinga att växta på helt fel ställe. Efter att ha införskaffat en Cunninghams White, som vi planterade bredvid vår jättegran, och den trivdes utmärkt, flyttade vi N Z och nu växer den som gräs! En söt alprhododendron som blommar villigt och en röd rhododendron som jag nu inte minns namnet på införskaffades förra året, samtidigt som jag köpte min första azalea. Jag är lite skeptisk mot azaleor då de tappar bladen till hösten. Lite "fusk", liksom :-)Nåväl, vi ska se hur den klarar sig.
Jag håller tummarna för mina martornsfröer och hoppas att blommorna blir som jag drömmer om.
Och på bättringsvägen, det är jag. Idag planterade jag om alla mina pelargoner och fuchsior och nästan alla krukväxter, innan jorden tog slut..
Jättefina rhoddisar du har. Din Olga är väldigt vacker - både form och färg på blommorna. Kul med info.
Jag har av naturliga skäl inte så stor erfarenhet av rhododendron - kalkrik, fet åkerjord är ju ingen hit - men skulle vilja ha en sådan där Inkarho-variant i vitt och rosa...
Vi får se hur det blir.
Kram Anna Vattenkanna
Åh dom är så fiina!Jag tycker inte de passar hos mig men uppskattar att se dom hos andra:-)Någon gång hoppas jag få uppleva nån blommande rhododendron park det vore nått!
Hälsn.Helena
Jag tycker också att dom passar just i anslutning till skogen, så jag försöker plantera fler vid min norrberg, tyvärr är dom inte alla så tåliga här heller, men den där Olga skall jag leta efter. Dina azaleor var himla fina, klarar du dom från rådjuren?
Fia; tyvärr är rådjuren och äter på azaleorna ibland. Men jag har lyckats hålla dom borta ganska bra genom att hänga upp Råväck-kuddar, flera stycken i varje buske.
Hälsningar
Kristina
Hej, som vanligt så dominerade prylar och saker mässan och företaget som säljer ängsfröer och som jag just nu glömt namnet på var det närmaste naturplantering man kunde komma. Jag får inte heller glömma Gunnel Karlssons föredrag som i mångt och mycket handlade om att en trädgård skall vara naturlig med skadedjur och ogräs för att det skall kännas bäst. Annars blev det nog ett "jahaa" i år. Jag ägnade min tid o åt att intervjua intressanta personer till min blogg istället. Finns ett inlägg om Peter Englander nu och det kommer några till. ha det gott! Jens
Vill ha massor som ska 'vandra' in i skogen, har endast börjat med det.
Köpte små plantor på mässan förra året och dom tar sig riktigt fint.
Ha de bra
Mariana
Skicka en kommentar