22 februari 2011

Marabouparken

Under sensommaren i fjol var jag på en guidad visning av Marabouparken i Sundbyberg norr om Stockholm. Parken utformades under 1940-talet av landskapsarkitekt Sven Hermelin och gjordes i samverkan med chokladfabrikens ägare. Den var i första hand tänkt som en rekreationspark för de anställda på Marabou. Skaparna av parken hade tagit till sig de modernistiska idéerna om att en god utomhusmiljö har stor betydelse för människors välbefinnande. Skapandet av Marabouparken byggde alltså på ett starkt socialt engagemang.



Dammen i parkens bortre ända är inte mer än 20 cm djup. Här har man tänkt i första hand på lekande barn och inte på att kunna plantera växter i en sumpzon. Dammen är kantad av cementplattor som i en långgrund sluttning försvinner ner i vattnet och som täcker hela dammens botten. Vatten cirkulerar genom en pump som finns gömd i paviljongen.


Planteringarna runt paviljongen är frodiga och växtvalen är typiska för tiden. Stora, tydliga växter med vackert bladverk. En gång av kalksten försvinner in bland daggfunkia och tujor.




Större delen av parken ligger i en sänka och breda blandrabatter, med höga träd i fonden, ramar in en stor gräsmatta i mitten, tänkt för lek, bollspel och picnic. Att inte långsidorna har gjorts raka är uträknat! Med svängda kanter blir det längsgående djupperspektiven tydligare.




Stora sjok av bland annat ligularia och plymspirea till vänster. Är det inte vackert med trädens silverfärgade bladverk till takplattorna i skiffer på paviljonen?



I en övre delen av parken, närmast husen, finns flera skulpturer och rabatter med sommarblommor. Att ha skulpturer i parken var också ett sätt att öka den viktiga "skönhetsupplevelsen".


I sluttningen ner mot dalen går långa gångar i frodiga snår av bland annat rhododendron. När jag var där i sena augusti hade Rhododendron 'Cunnighams White' kostat på sig en andra blomning! 


Det är nu länge sedan chokladtillverkningen flyttade och nu håller bl a ett Call Center-företag till i lokalerna. Efter att de flyttat till Marabouhuset och fått tillgång till parken under luncher och raster, hade sjukfrånvaron, berättade guiden, minskat på företaget. 40-talets tankar om att en fin parkmiljö främjar hälsan står sig än i dag! 




8 kommentarer:

Xnia sa...

Hej, du är så bra på att berätta om saker du sett eller läst, det är riktigt kul att kika runt här ibland. Jag skulle behöva en hel dag bara för att läsa bloggar, men bara man "kommit ikapp" lite så kanske det ordnar sej. Jag är så ny på det här med bloggar o det finns så många! Och tiden är så knapp!

Kristina Bonander sa...

Vad roligt att jag kan bidra med något litet till dig....och kul att du tittar in. Men visst är det svårt att hinna med ibland. En del bloggare skriver flera gånger per dag!
Hejsningar
Kristina

Helena sa...

Tack för den rundvandringen!Har läst om den tidigare o funderat på att åka dit men det har inte blivit av ännu!Nu vet jag mer.
Hälsn.Helena

Helena sa...

Tack för den rundvandringen!Har läst om den tidigare o funderat på att åka dit men det har inte blivit av ännu!Nu vet jag mer.
Hälsn.Helena

Anna Vattenkanna sa...

En sådan pärla! Så genomtänkt i minsta detalj. Men Hermelin var ju en av våra främsta landskapsarkitekter...

Vilket företag skulle idag anlita t ex Ulf Nordfjell för att formge en rekreationspark till sina anställda???

Lyckos dom som jobbar på callcentrat! Fast de behöver nog parken för att orka med sitt monotona jobb de med - som Marabouarbetarna en gång i tiden.

Kramar Anna Vattenkanna

M/S Design sa...

Den är fint planerad verkar det som, har aldrig varit där själv.
Är kanske inte så förtjust i blandrabatterna med sommarblommor men det måste vara kanon att kunna gå ut dit på rasterna.
Ha de bra
Mariana

Kristina Bonander sa...

Ja, den är faktiskt värd ett besök den här parken. Särskilt i högsommartid med en pic-nickorg i handen.
Hälsningar
Kristina

Lars Forslin sa...

Kul att du hade de här lite äldre bilderna med där man ser hur sommarblommorna dominerade kantplanteringarna. Idag har man visserligen en del sommarblommor kvar men nu i mer naturalistisk stil och perennerna har utökats. Jag väntar dock fortfarande på det riktiga lyftet med genomtänkta perennplanteringar. Skulle kunna bli hur bra som helst. Jag skulle även gärna se en naturlig baddamm där; alltså en sådan där vattnet cirkuleras och växter sköter vattenreningen.
I början-mitten av juni blommar rododendron och det finns även en hel del azaleor som sprakar av färg och doft då. Inte så finstämt kanske, men ett intressant tidsdokument.