21 februari 2011

Supermodernt och fjällkänsla

Lite extra svag är jag för trädgårdar som jag upplever tar avstamp i naturen. Kenneth Hellberg ritade en visningsträdgård för Sommarsalongen i år som jag tyckte var ett mellanting mellan det supermoderna och en känsla av svenska fjäll.

På ena halvan av trädgården fanns större sjok av ulleternell som var så vackra i motljus. De samsades med kärleksört Matrona.

På den andra halvan av den avlånga trädgården var vit solhatt bland de dominerande tillsammans med prydnadsgräs.

Trädgårdens två halvor, på var sin sida av en mittgång skulle symbolisera den vandring ett par gör på var sin hand innan de kommer fram till ett altare för att vigas. Vandringen gjorde man genom ett antal  gracila bågar i vitmålad järn där milt rosa klängrosor växte.   

I en matta av sten och silverludna ullvide, reste sig vita björksammar. Ullvide växer vild i svenska fjällen och kan där bilda ogenomträngliga snår. Det var kanske ullvidet som gav mig känslan av det norrländska, karga landskapet?
Allt var inramat av strama vita väggar och rännor i rostig stål som med vatten i skapade liv och atmosfär. Stammarna på himalayabjörkarna tog upp de vita väggarnas färg. Stramt, smakfullt men med en omisskännligt stänk av fjällnatur. Vad jag tyckte om det här!


Mer om Kenneth Hellberg finns att läsa på www.designavland.se


Växter i detta inlägg

  • Ulleternell (Anaphalis triplinervis)
  • Prydnadsgräs (Carex comans 'Frosted Curls')
  • Vit solhatt (Echinacea purpurea 'Alba')
  • Ullvide (Salix lanata)
  • Himalayabjörk (Betula utilis var. jaquemontii)

9 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Jag håller med. När formggivningen blir ett kondensat av den "verkliga" naturen - när själva känslan lyckas tolkas och förmedlas genom ett fåtal växter, då är det trädgårdskonst av den högre skolan.

Kram Anna Vattenkanna

Ingegerd sa...

Mycket vackert! Ulleternellen tyckte jag särskilt mycket om!
Ha det så bra!

Anna H sa...

Japp, vackert! Den vita rudbeckian är oslagbar. Fina bilder!

Helena sa...

Du tar vackra bilder!Så fint ljus i dom :-)Ulleternell borde användas mer den är så fin!
Kram från mig!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Jag tyckte också om den trädgården med sina vita och lätt rostiga toner. Tycker om när finns tydliga arkitektoniska inslag, som här. Kombinationen av den riktigt moderna touchen och vildhetskänslan blev förförande.....

Fina bilder!!!
Kram
Charlotte

Susie på Stjärnarve sa...

Jag har ett par ruggar ulleternell ute vid ruinen, så för mig är det inte så "norrländskt" precis. Men vackert var det...
Ännu vackrare var dom extremt vita björkarna i stenen och sen murarna med den otroligt vackra bänken. Tyvärr är det senare utanför mina möjligheter, kassan skulle aldrig tillåta det!
Tittade på en underbar bänk förra året som jag ville ha nedanför den nya rosenspaljén, men när jag upptäckte att den kostade 16.000:- så flyttade jag tillfälligt dit en bänk vi redan hade.
Sen kollade jag på ett försäljningsställe i närheten men där kostade bänken jag ville ha 38.000:- så nu har jag gett upp. Den gamla bänken duger och få stå kvar!

M/S Design sa...

Du har fångat det fina i den trädgården med dina bilder, men har svårt att känna det Norrländska.
Dom vita vackra Björkstammarna mot dom gråa stenarna och växternas silver vita tycker jag mycket om.
Mariana

Magnus sa...

Sedum matrona är ett bra sällskap till Anaphalis triplinervis tycker jag. Anaphalisen har en tendens till att lägga sig ned och bli tom i mitten. Då fungerar Sedumen som är mer stadig i sitt växtsätt som bra stöd. Dessutom så passar dom bra ihop färgmässigt och har samma krav. Jag har gjort några nya planteringar med dessa 2 ihop, där jag jobbar. Får se nu i vår hur det tar sig....

-Magnus

Kristina Bonander sa...

Roligt att vi är många som gillar ulleternellen. Ja, den är verkligen användbar. Användbar kommentar också Magnus; att den lätt lägger sig och kan behöva stödet från exempel Matrona.
Hälsningar till er alla
Kristina