Terroirist javisst!

Jag läste om stjärnkocken Alain Passard i morse och hans odlingsfilosofi. Han lär vara en av de främsta "terroiristerna" fick jag veta. Att vara terroirist (av franskans terroir = jordmån, odlingsläge) är att vara övertygad om att smaken på grönsakerna beror på jordmån och odlingsförhållanden.

Att råvarorna har yppersta kvalitet är avgörande för resultatet och alla grönsaker som han använder i sin trestjärniga restaurang L´Arpège odlas på hans egna gårdar. Här plöjs till och med odlingbäddarna med hästdragen (!) plog eftersom han tycker att traktorer och maskiner förstör jorden. Tunga fordon packar jorden hårt och kan formligen krossa det så viktiga mikrolivet i odlingsbäddarna. Det gamla manuella sättet att plöja med häst ger bättre jord och därigenom mycket godare grönsaker. Allt enligt hans egen filosofi!

            

Det låter både fantastiskt gott och väldigt sympatiskt! Nu är ju inte det här en matlagningsblogg men jag ville ändå skriva om hans idéer kring det här med jordmånens viktiga betydelse. Det bor nog en terroirist i oss alla, eller hur?

Med önskan om en trevlig helg

Läs mer om Alain Passards besök i Sverige www.pastan.nu

Kommentarer

Verkligen en sympatisk terrorist!

Ja, att jorden är det viktigaste "redskapet" vid all odling får man aldrig glömma bort.

Strukturen med porsystem för syre och vatten, mikroliv, nedbrytning av organiskt material och frigörning av näringsämnen...

Tack för att du påminner oss om detta!

Kram Anna Vattenkanna
Han har säkert rätt, även om inte just jag skulle kunna känna skillnaden. OK, på tomater känner jag skillnad på dom som odlas i substrat och dom som odlas i riktigt jord - så kanske man kan träna upp sig.
Jag odlar ju ingenting själv, för det första för jag är dålig på det men också för att det finns MASSOR av bönder här omkring som odlar ekologiska grönsaker och säljer på sina gårdar. Ett av plussen med att flytta från Stockholm!
M/S Design sa…
Det ligger nog mycket i det!
Vilken härlig förändring vi har att vänta (ditt förra inlägg)det är svårt att tro att det kommer se ut så där om ett tag.
Ha en trevlig helg
Mariana
Helena sa…
Härlig livsstil oxå!Man skulle kanske bli 'månskensbonde'
Kram från mig!
Tänk om fler terrorister kunde vara av den sorten, vilken annan värld vi skulle ha då!
Eva
Terreoirister, heja dem. Kan behöva, och jag tror verkligen att det ligger mycket i detta, de fruktansvärt tunga maskinerna som används i dag hjälper inte jorden på traven precis. Jag sällar mig till terroiristerna.
Ja det låter riktigt tilltalande... och ligger nog mycket i det. Bevisligen är det ju så för vin(druvor) så varför inte grönsaker också. Låter också mycket tilltalande att använda häst istället för maskiner........ Så vill man ju ha det.......

Kram
Charlotte
Sådan terrorister är helt ok och vi skulle kunna ha hur många som helst av dem.
Fint och trevligt inlägg.
Annika
Tack alla för fina kommentarer trots att inlägget var lite åt "matlagningshållet"!!
Många varma hälsningar
Kristina

Populära inlägg