10 februari 2011

Hamlade träd

Träd kan vara till stor glädje men de kan också ställa till förtret, för det är kanske inte alltid man kan behålla ett träd som vuxit sig för stort. Nu finns det förståss mycket att välja på i trädväg om man har en mindre trädgård. Allt blir ju inte 10 – 15 meter!

Men om man ändå vill behålla de större vildväxande träden är hamling ett sätt att hålla dem i hanterbar storlek. 


Hamlad sälg (Salix caprea)

Att hamla träd är en mycket gammal teknik och användes framför allt för att ta vinterfoder till djuren. Man sågade helt sonika ner grenar med löv på under sensommaren, torkade och gav till getter, får, kor och hästar för att dryga ut höet.

Ett hamlat träd växer på bredden och stammen kan med tiden bli väldigt grov. Ett hamlat träd lär också bli äldre än sina ohamlade släktingar, och blir härigenom ett godisbord för fåglar och insekter som är beroende av gamla träd.

Hamla kan man börja göra när ”trädet i brösthöjd är grov som armen hos en karl”. Man bör såga av stammen ovanför ett par grenar som får vara kvar några år för att hjälpa till att ”dra” upp näring till trädet. Nya grenar växer sen ut tätt ovanför snittytan och så småningom har man en tät buske på stam.

Det är fint och man hjälper till att värna ett ålderdomligt sätt att sköta träd. Tänk på de skånska pilevallarna vad vackra de är! Dessutom gynnar hamlade träd både insekts- och fågellivet.

Läs gärna mer om vide i det här inlägget =>http://kristinabonander.blogspot.com/vide

Växter i detta inlägg
  • Sälg (Salix caprea)
Källa:
  • "Träd i odlingslandskapet", 1994, Jordbruksverket

3 kommentarer:

Odlarlust sa...

Oj vilket vackert träd! Kanske man skulle försöka sig på något dylikt? Det vore fint i trädgården. Nåja, jag kan ju i alla fall sätta mig in lite mer i ämnet :-)

Anna Vattenkanna sa...

Jättetrevligt att du tar upp en gammal teknik! Detta är något som dagens trädgårdsägare skulle anamma mer istället för att toppkapa sina träd - då blir de så fula och stympade. Fortsätt att lobba för hamling!

Kram Anna Vattenkanna

Kristina Bonander sa...

Kul, båda Anna, att ni gillade detta! Vi får hjälpas åt att sprida både ide´n och kunskapen.