Vide

Man blir öm om hjärtat när man ser de små videkissarna krypa ur sina bruna höljen. Små och utsatta för senvinterns fortfarande kyliga väder men ändå tuffa och kavata.
Alice Tegnérs fina vaggvisa om lilla videungen, som Zacharias Topelius skrev texten till tycker jag så mycket om.Målning av Elsa Beskow
Sov du lilla videung
än så är det vinter.
Än så sova björk och ljung
rosor, hyacinter.
Än så är det långt till vår,
innan rönn i blomma står.
Sov du lilla vide,
än så är det vinter.Solskensöga ser på dig,
solskensfamn dig vaggar.
Snart blir grönt på skogens stig,
och var blomma flaggar.
Än en liten solskensbön:
vide liten blir så grön.
Solskensöga ser dig.
Skolskensfamn dig vaggar.

Videsläktet innehåller många arter och allas blommor börjar som små ludna videkissar. Vanligtvis är det sälgen (Salix caprea) som vi tar grenar från när vi vill sätta vide i vas. När blommorna senare slår ut ser man att det kan finnas skillnad mellan buskarna. Men det är inte bara de olika videarterna som skiljer de utslagna blommorna åt utan också om det är en hon- eller hanbuske. Det är hanhängena som senare under våren kan bli alldeles knallgula.


Sälgblommor (Salix Caprea) Foto: WikipediaDet har skrivits en del på sista tiden om att sälgen är viktig för utsvultna vårbin som behöver nektar i tidiga våren. Sälgen kanske håller på att få upprättelse! Många är vi nog som genom åren urskiljningslöst klipp sälgsly för att hämma framfarten! 


Sälgblommorna drar även andra insekter till sig vilket i sin tur lockar fåglar. Så sälgen är verkligen något att värna om man vill ha djurliv inpå knuten redan tidigt på våren.


I februarinumret av "Gardens Illustrated" dyker en bild upp på en vide med svarta kissar. Är man svag för de små ljusgrå videkissarna kanske det här känns mer spännande än snyggt. Busken blir ca 3 meter hög och kommer som mycket annat spektakulärt från Asien.


Salix gracilistyla var. melanostachys
Salix gracilistyla 'Melanostacys' (Foto från www.willowbasketmarker.com)


I det gamla bondesverige användes vide i stor utsträckning till korgmakeri och redan då valdes vidjor från olika buskar och träd ur salix-släktet för att få olika färgkombinationer på korgarbetena. Kika in på Dunbar Gardens hemsida (www.dunbargardens.com) där de räknar upp ett 20-tal olika sorter med varierande färg på grenarna. Man kan gissa att det krävs starka nypor för att ägna sig åt korgmakeri! Hursomhelst är korgar av vide och pil verkligen fina!


Korg från Dunbar Garden

Växter i detta inlägg:
  • Sälg (Salix caprea)
  • (Salix gracilistyla 'Melanostacys' )
Läs mer

Kommentarer

Ja, videkissar är verkligen något att bli glad åt. Och som du skriver är salix en viktig växt på många sätt! Coola svarta videkissar - ser nästan ut som fjärilslarver :-).

Kram Anna Vattenkanna
Nu när du säger det...jo, de ser ju faktiskt ut som fjärilslarver. Som sagt, kanske mer kul och annorlunda än fint!
Kicki sa…
Hej och tack för den fina kommentaren på min blogg.Jag gillar både djur,natur o trädgård och på ngt sett tycker jag allt går ihop i en mix av allt vackert som vi kan se och njuta av...
Sassa sa…
Hej. Vilken fin korg. vide passar till allt möjligt!
Hälsningar Sassa
Roligt Kicki att du "hälsat på". Hoppas se dig igen som "kommentator"! //Kristina
Tack Sassa. Kanske blir fler korgar här framöver. Man vet aldrig....
Hälsningar
Kristina
Kristina,
Thank you for the compliments about our baskets and willows. You have a lovely blog.

Populära inlägg