11 februari 2011

Vårklocka

Det är inte lätt att passera disken med blommor på ICA utan att det slinker ned en liten kruka i kundvagnen. Och att det inträffar titt som oftast skvallrar högen av begagnade och tomma plastkrukor i förrådet om.

Se bara på den här underbara murklockan, en 'Campanula portenschlagiana' (syn. C. muralis)! Så vacker färg och underbara små uppåtriktade klockor.

Murklocka 'Campanula potenschlagiana'Jag blir nyfiken på släktet 'Campanula' och bläddrar i  "Trädgård för entusiaster". Författaren beskriver 44(!) olika sorter. Här finns bl a pendel- och skäggklocka, solklocka, ruinklocka, ängla- och silverklocka. Bosnisk klocka och Italiensk. Det finns   snörpklocka och bläckfiskklocka och en lång rad andra sorter. Det visar sig vara en 

Jag ser bland annat ett bild i boken på en 'Campanula saxifraga' som också ser helt underbar ut. Ljusblå klockor, upprätta med en nästan vit mitt. Den lär enligt texten vara fullt härdig upp till 
zon III så den sätts omedelbart upp på önskelistan!


Trevlig helg! 


Var försiktig om ryggen om du skottar! Här är otroliga mängder snö!


Källa:

  • Gunnar Jansson (1996), Trädgård för entusiaster, LTs förlag 6 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

En sådan vacker blåviolett nyans och snygg ytterkruka med för den delen:-) Ja ICA är också hovleverantör till mig av vardagslycka såhär års, sprang benen av mig i veckan efter primulor i fina blomsteraffärer utan att finna någon och sedan stod det ett helt gäng på min lilla ICA à 14.90 - hepp,hepp.

Kram Anna Vattenkanna

Anna H sa...

En fin klocka. Jag hade en liknande på min balkong på nedre botten en gång i tiden. Uppenparligen tyckte någon annan också om den för en dag var den puts veck.

Anna Vattenkanna sa...

Hej igen Kristina!
Kul att jag kunde ge "tillbaka" omslaget på boken Trädgården som hobby till dig. Ja, denna lilla goding ser jag som mission:-) att dela med mig av till nutida trädgårdsfolk. Sidan 31 har jag tittat på mycket och inspirerats av till olika renoveringsprojekt genom åren!

Kramar Anna Vattenkanna

Kristina Bonander sa...

Anna H; man upphör aldrig att förvånas! Att knycka en växt!

Kristina Bonander sa...

Hej igen Vattenkanna! Jag ska titta på sidan 13, det måste jag göra.

Såg på din blogg att du gillar retro. Jag tänkte jag skulle kommentera krukan, men höll mig. Nån stans måste man ju begränsa sig....men eftersom du såg den; det är en 50-talskruka i chamott som Gunnar Nylund ritade för Rörstrand (usch, man är nog lite nördig iallafall :))

Kram
Kristina

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej Kristina!

Jovisst är det kul att man kan köpa växter precis överallt! Och visst liknar det en murklocka -c. portenschlagiana- alltid.

Ha det fint! kram H.