9 februari 2011

Kameliablommor

Jag har aldrig haft någon kamelia och känner att här måste utforskas!

Kamelia 'Tiffany'(Camelia japonica cv. Tiffany)
De ser påkostade och eleganta ut och jag har sett kameliablommor som ligger och flyter på en vattenspegel i en låg, vid skål på ett matbord. Otroligt fint!. Och som täta buskar i stora krukor där de bara öser ut sina blommor är de fantastiskt vackra.


Och visst tänker vi på den undersköna Greta Garbo i rollen som Kameliadamen som så tragiskt
dör ung och vacker i sin älskades armar!

Greta Garbo i Kameliadamen 1936


Kamelia (Camelia japonica) 


Kamelia 'Marie Bradley' (Camelia japonica cv. Marie Bradley)

Av de skötselråd jag hittat förstår jag att de bäst trivs i ganska fuktigt klimat, med svalare vintrar, pH värde runt 5 och ständigt fuktig jord. Kanske ett modernt uppvärmt bostadsrum inte är den allra bästa placeringen! En vinterträdgård där den får samsas med oliander, citrus, fuchsia och vissa pelargoner skulle säkert passa den fint och den kan säkert placeras utomhus i krukor i halvskuggit läge under sommarhalvåret. 

Kamelia 'Bonomiana striata' (Camelia japonice cv. Bonomiana striata)

För stunden får jag hålla tillgodo med bilder!
Växter i detta inlägg

  • Kamelia (Camelia japonica) 
  • Kamelia 'Tiffany'(Camelia japonica cv. Tiffany)
  • Kamelia 'Marie Bradley' (Camelia japonica cv. Marie Bradley)
  • Kamelia 'Bonomiana striata' (Camelia japonice cv. Bonomiana striata)


6 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Vad roligt att du hittade mig så att jag hittade dig. Alltså, jag läste din profil nyfiken som jag är och såg att även du tidigt hade kontakt med boken Trädgården som hobby. Jag har bara skrivit ett inlägg på temat men hade tänk använda den framöver i min blogg.
jag har lagt till mig som följare till dig by the way.

kram Anna Vattenkanna

Susie på Stjärnarve sa...

Har också funderat på kamelior, men efter att ha läst på om skötseln så har jag förstått att det inte är något för mig. Dom kräver ju helt enkelt minst ett växthus.
Fast varje vinter vid den här tiden blir suget efter en vinterträdgård större och större och större, så man vet ju inte...

Kristina Bonander sa...

Hej Anna. Vad kul att få kontakt och välkommen som följare! Och att du känner till "Trädgården som hobby"! Tänkte också skriva en snutt nån gång, men har inte hunnit längre än till en bild av "trotjänarna". Det är roligt att försöka komma ihåg vad det var det började med en gång i tiden...eller hur?

Kristina Bonander sa...

Visst Susie, kan man längta efter en vinterträdgård! Särskilt idag, för just nu är det snöstorm utanför fönstret! Trodde jag skottat färdigt i år...

Anonym sa...

Det är något speciellt med kamelior. Kanske är det för att de är lite svåra att odla. Fast egentligen så är de kanske inte det. Man måste bara försöka ge dom rätt förutsättningar, det är där det svåra ligger, eftersom de inte trivs inomhus.
Men en underbar växt är det och när den blommar så får man lön för sin odlarmöda, ibland vill de inte riktigt, även om man har dom svalt på vintern.
De gör lite som de vill, de älskade
kameliorna :)

Kristina Bonander sa...

Tack för din kommentar Ulla. Hur gammal är din egen planta (eller plantor, om du hade flera) och hur stor har den hunnit bli? De som jag fotat här var över metern höga och nästa lika breda.