7 november 2016

Frost och fågelmat under Allhelgona

 Måndagkväll och nu måste man inse att allhelgonahelgen är över för i år. Men det har varit en härlig helg på många sätt! På flera håll i landet har det fallit snö men hos oss i Bergslagen är det fortfarande barmark. 

Frosty garden

Men helgen började i alla fall med en fantastisk frost som klädde hela naturen i ett gnistrande skimmer. I en naturträdgård kanske det inte passar med tuktade buskar men jag är glad att vi klipper några av granarna närmast huset. Det blir så vackert när frosten klär grenarna i vitt!


Det blåste från sjön och luften var fuktig och isande kall. Den formade fantastiska frostkristaller på nyponen. 

Frosty monarda

Sparade frökapslar på temynta blev också dekorativa i frosten.

Frosty quercus

Till och med eklöven tecknades så fint av iskristallerna. På de yngre ekarna sitter bladen kvar hela vintern. Den ljust gulbruna färgen är riktigt dekorativ och i visst ljus syns ekarna på långt håll.

Frosty lake

Nere vid sjön smyckades hela stranden av frost och ljuset blev kritvitt trots att solen aldrig visade sig. 

Candlelight

Som sig bör en allhelgona tände vi ljus på verandan. 

Bird feeding

Så var det också premiär för vintermat till småfåglarna. Talgoxe, blåmes och nötväcka var först på plan. Så småningom kom också svartmes och tita. När alla småfåglar flaxade iväg som på en given signal kunde man förstå att nötskrikan var i antågande. Och se, de stora vackra fåglarna kom och tog sig också ett premiärmål vid fågelbordet. I slutet av helgen hade småfåglarna vant sig vid sina betydligt större bordsgrannar men det är ändå bra om man hänger ut mat på flera ställen i trädgården. Då lir det aldrig någon kamp om födan!

Handkraft basket

Även om frosten låg över gräsmattan krattade vi en del löv. Visst är det bra att låta löven ligga kvar på gräsmattan och förmultna, men då får man ingen lövkompost! Och det är guld värt. Därför samlar ihop löven och täcker bland annat trädgårdslandet med en tjock lövmatta. På våren vimlar det av mask när man lättar på lövtäcket. 

Den fina lövkorgen är gjord av korgmakare Carina Hedin som driver Linnefors korgar i Östergötland.  Läs mer om hennes korgar här www.linneforskorgar.se

Candlelight

Japanska lyktor är så fina att dekorera med. Även om de är ömtåliga håller de länge om man sparar dem. De här lyktorna är från förra året. Skulle nog ändå vilja ha fler plantor av dem för att trygga lyktleveransen för nästa års allhelgonahelg!

3 kommentarer:

Laila sa...

Vilka helt otroligt vackra bilder du åstadkommit ! Vyn vid sjön, lövhögen, nyponen... prisvinnare allihop!
Här har vi inte haft någon frostbeklädnad men det snöar och snöar och snöar. Måste ut och skaka snö från rådisar.
Nu ska jag läsa din artikel i aftonbladet!
Allt gott!/Laila

Laila sa...

Sajten var stängd! Hittade ingen artikel tyvärr. Du kanske kan lägga in den här på bloggen.
/Laila

Ulrika Johansson sa...

Oj vad jag gillar första och femte bilden med frost i träden! Här hanns det inte riktigt med att täcka med löv och fylla komposten snön kom så snabbt i år. Några säckar med torra löv blev som tur var sparade att blanda med bokashi komposten i pallkragarna.
Ha det gott!