12 februari 2015

Stor gemsrot - växtporträtt

När vi tog över vårt ställe för sju år sedan fanns endast några få planteringar och lite enstaka rester av en tidigare trädgård. Men några glada överraskningar har trädgården bjudit på i alla fall i form av växter som blivit nya bekantskaper och som jag lärt mig uppskatta.

Bland annat en högrest perenn med gula strålblommor

 


Det visade sig vara en stor gemsrot eller stor vårkrage (Doronicum plantagineum)! Redan i april har den tittat upp ur jorden och de stora bladen bildar rejäla ruggar när mycket annat fortfarande är skirt och spirande. 
I mitten av maj slår blommorna ut. De är lite lösare och rufsigare än blommorna på den vanliga vårkragen (D. orientale).Blomningen håller på någon månad och klipper man av stänglarna håller sig bladverket riktigt skapligt resten av sommaren. Är det varmt och soligt slokar bladen för att repa sig igen på kvällen när det blivit svalare. Därför passar den bäst i halvskuggigt läge. Den blir ca 60 - 80 cm hög. Härdighet A och den klarar galant de hårda vintrarna i Bergslagen. 

Den har inte stora krav på jordmånen men tackar inte nej till en näringsrik jord. Trots det passar den till förvildning och i trädgårdens naturligare delar. Bladen blir mindre och blomningen inte så riklig, men den är tacksam och tålig och därför ett toppenval. Oavsett om den står i rabatt eller huserar i naturen!


9 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Jättefina bilder. Jag hade den förut, men tyvärr försvann den när vi byggde ut.
Ha det gott
Kram Maria

Anna-Karin Rickardsson sa...

Tänk så mycket fina växter det finns. Gemsroten var verkligen vacker med sin soliga gula färg och de orange knapparna i mitten. Vackra somriga bilder du visar.
Allt gott! Anna-Karin

Helena sa...

Den är en av de första att titta upp här hemma & jag som inte gillar gult...så mycket ;)
KRAM från mig!

Ulrika Johansson sa...

Jättefin perenn! Tack för tipset!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Så fint den växer hos dig! Hade en tuva av vårkrage förut, men den har försvunnit i någon av alla mina flyttkaruseller av växter.

Kram

Laila sa...

Den där skulle jag vilja ha i de vildare delarna av vår stora trädgård! Måste kolla upp om man kan så den!
Allt gott!
Laila

Laila sa...

Tack snälla för erbjudandet att skicka Stor Gemsrot! Det tar jag gärna emot! Hör av mig när tiden är mogen. Eller du kanske kommer till Trädgårdsmässan? I så fall kanske vi kan träffas då?
Kram7Laila

Rost och rädisor sa...

Vilken trevlig överraskning. Jag blir glad av gult!
Allt gott
Anette

Inger sa...

Jag har den vanliga vårkragen, har heller inte planterat själv, den fanns i trädgården. Lyser verkligen upp.
Ha det bra!