9 februari 2015

En vildare gräsmatta

Vår gräsmatta runt huset i Stockholm - som vi numera har sålt - fick med åren ett underbart vårflor av bellis, gullvivor och revsuga.

Gullviva och bellis i gräsmattan 


Bilden här ovanför är några år gammal. Då hade bellis och gullvivor precis börjat sprida sig ordentligt. 

Bellis och revsuga

Så småningom vandrade revsugan in, alldeles på eget bevåg men det blev väldigt vackert tillsammans.

Revsuga, bellis och gullviva

Nu vill jag skapa samma fina vårliga gräsmattor i Bergslagen. Jag får göra som jag gjorde tidigare, plantera in fröplantor som sedan får sprida sig på egen hand. Det brukar ta några år, men sedan fullständigt exploderar det. Bellis frösår sig utan att man hinner märka hur. Revsugan förökar sig med utlöpare och sköter sig också på egen hand. Gullvivorna sätter frö ganska sent på säsongen så det kan vara klokt att stödså med lite köpt frö. Gullvivefrön är ljusgroende så de ska inte myllas ner utan bara spridas ut. Men skapa gärna några kala fläckar i gräsmattan för att öka möjligheten att få starka plantor.

Revsuga finns med både gröna, röda och marmorerade blad. Ska man låta den sprida sig i gräsmattan tycker jag att den helt gröna är finast.

Grönbladig revsuga är finast till gräsmattan 

Vi hade både rödbladig och grönbladig i vår matta, men den grönbladiga (ovan) ser naturligast ut.

Fram i mitten av juni när allt har blommat ut är det dags att klippa gräsmattan som vanligt. Det är viktigt för att höga gräs inte ska ta överhanden och kväva vårblommorna. Gullvivorna gror aldrig i högt gräs. Fröna måste ha gott om ljus för att gro. Efter de första klippningarna i juni ser gräsmattan ganska tovig ut men det rättar snart till sig. Snart ser den ut som vilken gräsmatta som helst och till nästa vår kommer samma härliga vårflor tillbaka. Förhoppningsvis med ännu fler blommor!


Måste få dela med mig av den här underbara 
länken om alternativ till våra gräsmattor här Gräsmatta eller äng SLUNaturlig_trädgård;naturträdgård;äng_i_trädgård;ängsväxter_i_gräsmatta;vilda_växter_i_trädgården;gullviva;revsuga;bellis;tusensköna

9 kommentarer:

Sofie sa...

Åh så härliga bilder! Jag har också gullvivor i gräsmattan, inte min egen förtjänst dock dem fanns när jag flytta in. Men det är så fint i vilket fall som helst :)
Varma hälsningar,
Sofie

Annika Christensen sa...

Så snyggt....
Hoppas de nya ägarna också uppskattar den fina ängen.
Allt gott
Annika

Anna-Karin Rickardsson sa...

Vad fint! Jag blir nostalgisk när jag ser bellis. i vår trädgård, där jag bodde som barn växte fullt med bellis som jag brukade plocka. Har försökt att få den att trivas i min nuvarande trädgård också men det vill sig inte riktigt. Det var väldigt fint med revsugan till så det ska jag prova ihop med mina gullvivor. /Anna-Karin

Ulrika Johansson sa...

Fint som bara den, så vill jag ha i rondellen. Revsuga har jag inte tänkt på tidigare men den gör sig bra som ängsväxt.

Sophia Callmer sa...

Revsuga är så söta! Försöker som du att få gullvivor att sprida sig i gräsmattan/ängen. kram Sophia

Laila sa...

Otroligt fin våräng! Förstår att du vill försöka återskapa den!
Här har jag aldrig fått bellis att ta sig, än mindre sprida sig, tyvärr. Annars är vår "gräsmatta" egentligen en örtmatta,
Ha det gott!/Laila

Gunilla Teckenberg sa...

Vackrare än så där kan det knappast bli och har du gjort det en gång så kan du göra det igen, du äger ju kunskapen.

Allt gott!

/Gunilla

Rost och rädisor sa...

Så snyggt! Det är ju det där med tålamod när man väntar på nåt fint. Har en del av trädgården med blommig gräsmatta och jaggillar den skarpt.
Lycka till
Anette

Veronica sa...

Åh, vad härligt det är med vårblommor :) Jag har gullvivor och revsuga i mängder men inte en endaste liten bellis. Det måste jag ju ha såklart!

Snart kommer våren... hoppas vi!

//Veronica