7 februari 2015

Planer för sommarkrukorna

Lördagar har jag det lite extra bra! Maken lagar middag och jag får inte hjälpa till. Härlig egentid och jag sätter mig att skriva ett blogginlägg.

*****

Jag har egentligen aldrig använt bloggen som trädgårdsdagbok, inte så där för min egen del som stöd för minnet, med anteckningar om planer, inköp, vad som funkat, vad som inte alls har funkat och så vidare. Det har skrivits ner i anteckningsböcker och på listor i datorn i stället. Lite fånigt egentligen i stället för att ha allt på samma plats, i bloggen!

Skrev lite om fröinköpen och nu har turen kommit till några av de krukor vi brukar ha. Har tänkt försöka vara lite välplanerad i år och bestämma i förväg vad som ska köpas in och planteras. Har gått igenom hela fotoarkivet och verkligen försökt minnas vad som har fungerat bra, vad som har varit fint och vad jag vill upprepa i år.

Först måste det bli fråga om att begränsa antalet krukor eftersom det lätt blir både svårskött och rörigt med för många. Men det blir i alla fall på köksaltanen, på verandan, på försukvisten, vid lillstugan, vid boden, vid uteplatsen, vid bastun och uteköket, bryggan…..usch vad det är svårt att begränsa!

Men här är i alla fall några som jag absolut är säker på, baserat på vad som varit bra tidigare år.

När man kör lilla vägen fram till oss är den här krukan det första man ser. Att en pelargon skulle passa med granskogen som fond var en liten överraskning. Den står i en stor kruka på en sten mitt i blåbärsriset och har trivts hur bra som helst. Nu står den i garaget och väntar på ytterligare en sommar vid skogskanten. Tyvärr har jag inte namn på pelargonsorten. Köpte den i all hast och hann inte fråga.

Pelargon i skogskanten

På lilla bänken precis vid stora björkarna när man kommer in på tomten, med smågranar som grannar har snöflingan varit så fin. Den trivs bra i halvskuggan under träden och mot slutet av sommaren växer den in bland grangrenarna och ser nästan ut att höra till naturen.

Snöflinga (Sutera cordata)

Lite längre in på tomten har jag en gammal mossig betongkruka med en funkia i. Den har stått flera år i krukan men det har ju varit milda vintrar. Samma moderplanta har givit telningar som står i ett par andra krukor också. Tveksamt om de klarat årets vinter eftersom det varit barfrost med temperaturer nedåt -15. Just nu är det 65cm snö i Bergslagen men det hjälp nog inte. Kommer kylan före snön kan det vara klippt. Har de inte klarat sig blir det absolut en nya funkior i krukorna.

Funkia i betongkruka

Nästa säkra val blir grusnejlika i korgen på den grå bodväggen. Hade den i förfjol och tyckte mycket om den. Blir absolut ett par plantor i krogen i år också. Grusnejlikan vill inte torka ut så korgen är fodrad med plast med endast några få hål i för dräneringens skull.

Grusnejlika (Gypsophila muralis)

Finns som sagt många ställen att fylla men jag börjar så här med det säkra valen. Resten kräver lite trevlig tankemöda.

Ha det gott


7 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Snöflinga och grusnejlika tillhör favoriterna. Dubbel snöflinga skall du leta efter. Jag lovar att du blir förälskad.
Allt gott
Annika

Sabelhagens Olivlund sa...

Roligt att planera utekrukorna.
Fina val, jag gillar också snöflinga och nejlikan. Jag har en solig framsida som kräver sina växter, solen steker nästan hela dagen. Lavendel brukar gå bra:) Det är så fint med krukor runt om i trädgården, men som du skriver är det svårskött, speciellt när man är bortrest mycket och inte kan begära att "vattningshjälpen" ska springa runt och vattna allt för mycket. Så där har jag ett dilemma.
Ha det gott
Kram Maria

hagen vår sa...

Hei! Jeg er en som ikke helt klarer å begrense meg når det gjelder krukker. Så dette innlegget tar jeg til meg i fulle drag. Prøver for første gang å overvinter hosta i krukke. Krysser fingre for her har det også vært -15 grader. Pelargonia som velkomstblomst med graner i bakgrunnen, likte jeg veldig godt.
Ha det godt! Anne

Maribel sa...

De är fina allihop där de står. Snöflinga använder jag flitigt, den är tacksam. Blommar hela säsongen. Grusnejlikan på din bild är alldeles underbart vacker. Lycka till med planeringen. Ha en skön söndag. Marika

Sofie sa...

Grusnejlika är en favorit för mig med. Den är så himla skir och fin. Jag brukar aldrig planera vad som ska planteras i krukorna, det är kanske ett vinnande koncept. Ha det bra!
Varma hälsningar,
Sofie

Rost och rädisor sa...

Rara favoriter! Visst är det svåra val och så vill man ju prova nåt nytt också.
Ska bli kul att se hur krukor och korgar blir i år.
Allt gott
Anette

M/S Design sa...

Funkia i kruka är alltid fint!
Bra att fundera på krukinehåll i tid.
Mariana