18 juni 2014

Ännu är den min, trädgården

Ännu är den min den älskade trädgården runt vårt hus "i stan". Ännu kan jag tuffa runt med kameran tidiga morgnar för att föreviga lite av det som jag har så varmt om hjärtat. Här ett axplock från de senaste veckorna.

Den gula azalean har stått på sin plats i många år, flyttad från ett ställe där den inte trivdes. Gillar det lite skira uttrycket som passa så bra där den står granne med naturen.


Ingen trädgård utan jättedaggkåpa. Nu är det många plantor som trängs framför dagliljorna och häggmispelhäcken. Tänk att det från början var en enda planta! Delad och omplanterad täcker den nu några kvadratmeter.


Hostor hör till mina favoriter och har visat sig vara bra på vår tomt. De älskar att planteras i djupa bergfickor där det samlas fukt på botten. Här en gammal planta, väldigt lik sorten 'Halcyon'


Trots det lite stela uttrycket passar den in i den lite vildvuxna trädgården. Kontrasterna är bra!


Uppepå berget, där det stundom blir torrt som fnöske, trivs den röda kattfoten.


Mycket i trädgården har hunnit få flera år på nacken men hostan 'Francee' planterades förra året. Ännu har den inte fått sitt rätta omfång.


Nyplanterad är också bunkestarr (Carex elata 'Aurea'). Jag har den på annat ställa också, men det här exemplaret som står med sina rötter i lilla dammen trivs förträffligt. 


Känns nästan som det inte är riktigt tillåtet att gilla spirea. Visst ser den lite tråkig ut när den blommat över, men när den blommar är den ju fantastisk! De här buskarna har stått här sen vi köpte huset.


Titta bara på blommorna på nära håll. De är fantastiskt fina.


Och i vandrande skugga lyser de på långt håll.


Uppe på bergets lilla grusplätt har nu backsippans (Pulsatilla vulgaris 'Röde Klokke') blommat ut och lämnar sina fina fröställningar att glittra i solen.


Hoppas att fröna blåser i väg och slår sig ner någonstans.Ha en bra dag!


2 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Hej!
Visst är det underbart att få tuffa runt tidiga mornar med kameran.
Känns som om man äger världen eller hur.
Trevlig midsommar på dig
Annika

tamara bengtsson sa...

Så fina bilder!
Jag gillar också spirea (så mycket att jag t.o.m. satte en spirahäck i våras), men jag håller med om att många inte tycker den är tillräckligt "fin". Men jag har gärna "ofina" växter i trädgården. Huvudsaken är ju att jag själv gillar dem!

Önskar dig en fin midsommarhelg!
Tamara