4 februari 2014

Vackra lavar och Virå Bruk

Nu smälter snön fort. Plusgraderna äter upp centimeter efter centimeter av snötäcket utanför fönstret. Gången upp mot huset är snart naken. Bara strängar av knastrande grus minner om vinterns hala och slippriga väglag.

Men i helgens Södermanland var det annat. Snöyra och vintervägar. I trädgården på min systers lantställe pulsade vi i 3 decimeter snö och älgarnas djupa avtryck i snön skvallrade om deras promenadvägar över tomten. Men i den gråa dagern blir ljuset mjukt och på det gamla hagtornsträdet lös de grågröna lavarna mot granskogen i bakgrunden. Verkligen väldigt vackert!

I långrabatten stod sommarperennernas fröställningar som vackra, stela skulpturer, väl avtecknade mot den vita snön och paradisbuskens små frötofsar samlade på iskristaller!


Vårt egentliga mål den här helgen var Virå Bruk, en jaktanläggning mitt i fagra Södermanland. 


På Virå hålls kurser i både viltmatlagning och jakt. Man får lära att jaga för grytan! 

Redan för flera år sedan i Loka Brunn inte långt från vårt lantställe i Bergslagen, råkade vi passera det hus där de håller sina kurser för jägarexamen. Jag började prata med kursledaren och blev så intresserad. Jägarexamen är inte bara själva jakten utan också en stor portion naturkunskap. 


Och från det stora öppna köket serveras närodlat och vilt från skogen alldeles utanför. Vildsvin stod på menyn, alldeles fantastiskt mört.
Utanför blev snödjupet bara större och större! Våren kändes långt borta. Tänk att det bara är några dagar sedan!
3 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Här har det också varit plusgrader och vägarna är nu snöfria, men på vår tomt (Gotlands snöigaste) så ligger det fortfarande ett tjockt lager. Och alla träden är vita av rimfrost för det har tydligen varit frysgrader inatt! Jag som trodde våren var på gång igår!!

M/S Design sa...

Fina bilder på lavarna!
Mariana

Rost och rädisor sa...

Så poetiskt och vackert, både i ord och bild. Det var en lagom avslutning på mitt surfande bland bloggarna.

Ha det fint