8 februari 2014

Mötte våren i city!

Mitt inne i centrala Stockholm i hörnet Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan mötte jag våren!

I Åhléns skyltfönster prunkade tulpanerna i stora generösa fång och det var färg, färg, färg! Och det var härligt, härligt, härligt!

Gamla välkända former och färger fast i en ny tappning. Och denna fina blandning av levande blommor i ett skyltfönster, mitt i stan! Vilken vitaminkick.


Älskar det rustika, slöjdkänslan och färgglädjen! Tycker det känns hemtamt på ett fint sätt och jag kan inte låta bli att dra paralleller till 1940-talet, till Carl Malmsten med trasmattor, trekantiga bordskivor på svarvade ben, trärena ljusstakar och krukor som ser ut som krukor. 

Jag läste mycket om 40-talsinredning när vi köpte vårt hus byggt 1944 och har försökt inreda just så. 40-talsinredningen brukar i bland skyllas för att vara blek och tråkig, sprungen ur krigets begränsade möjligheter. 40-talet trängs ängsligt mellan den spännande funkisen och 50-talsdesignen. Under kriget fanns inte så mycket utrymme för nytänkande design och man fick utgå från vad man redan hade. Att återanvända blev tidens melodi och man slängde inte i onödan. God hantverkskvalitet betalade sig. Inte helt olikt hur vi tänker idag faktiskt med återanvändning och loppisfynd. 


Tulpaner kan man också se på gamla bilder från den tiden och i ett gammalt hursmorslexikon jag har nämns triumf-, darwin- och papegojtulpaner i olika färger. Men man satte dem inte knoppiga och stela i vas utan löst i större vaser där de utslagna fick hänga över kanten. Det är ju också något vi gör lite oftare nu.

Nyttodolingen blomstrade på 1940-talet. Kanske mest därför man var tvungen att använda stadens grönytor för att odla när ransoneringen under kriget begränsade utbudet i affärerna. Den här bilden visar hur man odlar mellan husen i Kristineberg utanför Stockholm. Gerillaodling skulle man kunna säga!


Naturnära känsla med svarvade trästakar andas däremot lite 70-tal. Fina är de och till vänster den roliga vasen Fanny från Klong som är snygg även utan blomma!


Klassisk krukform fast i mässing från Skultuna. Gammal välkänd form sett genom nya ögon!


De små borden på tre ben är hur fina som helst och stegen har flyttat inomhus.


Nu är det möbelmässedags. Trots inbjudan till tidigare i veckan får det bli ett helgnöje med maken. Gränsen mellan ute och inne är på väg att suddas ut på allvar läser jag. Få se hur mycket av det man ser på mässan.

Ha en trevlig helg!

2 kommentarer:

Katarinas trädgård sa...

Mycket snyggt! Tack för att vi också fick titta.
/Katarina

Carina sa...

Kikar bara in för att önska en fortsatt skön helg!
Kram