18 november 2012

Vackra vinterstammar

Nu när träd och buskar står kala får man glädjas åt alla vackra stammar och grenar, som under växtsäsongen fått spela andrafiolen.

Allra mest iögonfallande är nog den kritvita barken på himalajabjörken. Nästan overkligt vit och otroligt vacker! Med tiden blir den 12 - 15 meter hög, alltså en aningen mindre än våra vanliga björkar. Klarar sig i zon III - IV.

Himalayabjörk (Betula utili var. jacquemontii)

Kamtjatkabjörken är däremot härdigare. Inte riktigt så vit bark som himalajabjörken, men barken flagar i dekorativa sjok och den är precis lika vacker. Eftersom den är härdigare är den ett fint alternativ i norra Sverige.

Kamtjaktabjörk (Betula emanii)

 En annan björk med vacker bark är kopparbjörken. Den här bilden är tagen på Bergianska Trädgården i Stockholm. Man får gå riktigt nära för att se alla vackra färgskiftningar. När trädet är ungt är barken slät och har en blekrosa färg. Den är torktålig och anspråkslös läser jag, och blir med tiden ett knotigt träd härdig till zon IV.

Kopparbjörk (Betula albosinensis var. septentrionalis)

Flagar med besked gör också Prunus setulosa, ett körsbärsträd som jag inte hittat någon svenskt namn på. På nära håll skiftar barken i rosa men på håll ser den en smula grå och "trasig" ut.

Prunus setulosa

Svenskt namn har däremot japansk strimlönn. En riktig skönhet! Unga grenar är rosaröda och barken vackert vitstrimmig.

Japansk strimlönn (Acer capillides)

 Det är ett vackert litet träd och som finns att få tag på i plantskolor och är härdig till zon II. 

Japansk strimlönn (Acer capillides)

Kopparlönnen blir inte heller så stor. De vackra kopparröda flagorna utmed stammen gör den verkligen vacker vintertid. Härdig till zon III.

Kopparlönn (Acer griseum)

Kanske mer udda än vacker är tibethallon. Men det finns en namnsort 'Silver Fern' som fått pris och på bild är den mycket dekorativ med sitt vasformade växtsätt och vita grenar. 

Tibethallon (Rubus thibetanus)

Ett riktigt vinterträd tycker jag att hängpilen är. De långa, veka grenarna hänger ner till marken och mot vintersnön lyser hela kronan i gulorange. Stor och omfångsrik är det väl i första hand något för strandpromenader och parker, men det hindrar ju inte att man kan tycka att den är vacker!

Vitpil (Salix alba)

Har man en gång börjat titta på grenar och bark upptäcker man att det finns långt fler är de här sorterna som är vackra så här när löven och grönskan givit upp får i år.

7 kommentarer:

Katarinas trädgård sa...

Vilka snyggingar! Allihop, var och en på sitt sätt! Men kanske är det himalajabjörken som talar till mig mest i dag...
Ha det bra!
Hälsningar
Katarina

Anna Vattenkanna sa...

Så mycket vackra träd du visar. Ja, man måste se till alla delar hos ett träd - många är så vackra under vintern. Tibethallonen var kul - hade passat bra här i Skåne där det oftast är barmark under vintern.

Kram

Elin sa...

Artig:) Har ikke tenkt på å se på trestammene før, men nå skal jeg se etter. Fine bilder.

Livet på solsidan sa...

Tack för inspirationen. "Surar" lite över att Himalayabjörken inte håller sig på 3-4 meter. Då hade jag införskaffat en i rappet...

Tamara

Charlotta sa...

Härligt att kunna hitta vackra träd och växter även under vintersäsongen. Helheten är kanske lite grå och kal, men detaljerna kan ju vara utsökta - precis som du visar. :)

Anonym sa...

Vilket fint inlägg!

Trevlig helg!
Åsa

Morgaine le Fée sa...

De är riktigt fina björkar. Min favorit är ändå Betula Dalecarlica, med sina vackra finfördelade blad.
Häruppe såg jag också ett ex sk finsk björk, med väldigt mörka blad.