3 juni 2012

Vit och vacker skvattram

I förra inlägget skrev jag om vit rhododendron. Att det finns en vit vildväxande rhododendronbuske i Sverige kanske man inte tänker på men skvattram (R. tomentosum) tillhör rhododendronsläktet och nu blommar den som allra bäst i den glesa barrskogen.


Trots sitt lite spretiga växtsätt är den fin. Blommorna är rent vita och bladverket mörkt grönt och precis som alla andra rhododendron är det en surjordsväxt.


Finast blir den där det är fuktigt i marken även om jag sett den i torrare tallskog. Har länge tänkt att jag vill har skvattram i vår bergslagsträdgård och har en liten sänka vid stranden bland lingon och blåbärsris som  alltid är fuktig. Ett perfekt ställe!

Esvelds webshop finns den att köpa och bredbladig skvattram fanns i Zetas katalog för något år sen. Men det är förståss arten man önskar.


Att bo så här, mellan Nora och Grythyttan, på den biologiska norrlandsgränsen ger det bästa av två världar. Här finns ek och lönn som är typiska för södra Sverige men också något så otroligt norrländsk som dvärgbjörk (Betula nana). Gav ifrån mig ett lite glädjetjut där i skogen när jag upptäckte den här busken. Ja, lite nördig är man nog.


Dvärgbjörken blir knappast högre än metern. Bladen är nästan klotrunda och fint tandade, små som gamla 10-öringar. 


I min norrländska hörna skulle dvärgbjörken passa. Hittade faktiskt även den på Esvelds. Få se om det blir något inköp. Är så roligt att samla vilda växter till trädgården!

15 kommentarer:

Acchleja-Carro sa...

Åh, så bra, nu fick jag veta vad det var jag såg från bussfönstret häromdagen! Precis så där såg det ut, så visst var det skvattram! =)
Ha det fint! /Caroline

Almbacken sa...

Hej,

Om du planerar en skåneresa får du inte missa familjenn Gyllings trädgård i Glumslöv. Den var med i trädgårdstoppen men är mycket, mycket finare i verkligheten.
Det vara första gången jag besökte den men jag återvänder gärna.

Kram,
Maria

Villa Ryttarängen sa...

Härligt att du visar skvattram. Den underbara doften som jag bara älskar. Kan sniffa ihjäl mig på myren ... Ja det är fantastisikt att bo på gränsen mellan norr och syd men jag föredrar syd... Kram Pia

Unknown sa...

Tänk det hade jag inte en aning om! Hm, skvattram ska jag genast börja hålla utkik efter:) Tack för tipset!
Ha det gott,
Charlotta

Rosor och Pioner sa...

Hade jag ingen aning om men skvattrammen är fin.

ha en fin vecka
Kram Susanne

BLOMSTERDESIGN sa...

Fint! Ser ut som små vita dunbollar. Kram Therese

Hans sa...

Skogen blir så fin när skattram blommar, och det doftar så gott.
Har hört talas om att de förr plockade blommorna och lade dessa i små tygpåsar i linneskåpen för doftens skull.
Ha det fint.

Lindas trädgårdsblogg sa...

Vi brukade ha skvattram över öronen mot myggen! ...myggmedel var nog effektivare :-) Kul att du presenterar den här typen av växter! Och att de går att köpa? Kul!

Helena sa...

Åh vad fint!Jag vet ett ställe där jag brukar gå där Skvattram(inte visste jag vad den hette) växer undrar om jag nån gång sett den blomma?
Måste ta en sväng dit med kameran :-)
KRAM från mig!

M/S Design sa...

Har aldrig sett den blomma!
Inte heller sett en Dvärgbjörk förut,söt!!
Mariana

Leena sa...

Skvattram har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Min mamma hade nämligen den som bröllopsblomma. Låter lite konstigt men de gifte sig i Finland 1943, alltså under kriget och blommor var en lyxvara som inte fanns. Skvattram var det enda som blommade just då, det var ovanligt kall juni. Och de ser riktigt fina ut på bröllopsfotot! Vi brukade alltid plocka en bukett till mamma när skvattramen blommade.

MARIES FOTO sa...

Såg just Svattram igår när jag var ute och sprang och tänkte att det var en fin växt jag inte kände igen. Så tack för info!

Laila sa...

Spännande! Har aldrig kopplat skvattram till rhododendron! I våra bärskogar växer mycket skvattram, ska kolla lite extra på dem vid nästa hundpromenad!
Ha det gott!/Laila

Anonym sa...

Oh so pretty!

Hope you have a wonderful weekend =)

Marie Lithén sa...

men tänk att dvärgbjörk har jag missat! å skvattram med för den delen;)