Vacker bok i dis

Igår var vädret disigt och dimmigt, luften fylld av fukt som man nästan kunde ta på. 

Då lyser boken på ett alldeles speciellt sätt och den mahognyröda färgen syns lång väg mot bakgrund av alla avlövade träd. 


För er i södra Sverige där bokskogen kanske finns runt knuten är det inget märkvärdig, men här i södra Stockholm blir en vacker bok något man stannar upp inför.

Bok (Fagus silvatica) i Källbrink


Även lärken har en höstfärg som liksom blir självlysande när det är disigt och dimmigt. De här fotade jag i helgen på landet.

Lärk (Larix decidua)  i Bergslagen

Sommartid ser lärken ut som en gran på avstånd och man ser inte alls hur mycket lärk som finns i skogen. Nu dyker den upp som flammande facklor på helt oväntade ställen och är så vacker mot granarnas mörkgröna färg och de avlövade björkarna.Växter i det här inslaget:

  • Bok (Fagus silvatica)
  • Europeisk lärk (Larix decidua)

Sökord bok höstfärg lärk lärkträd 

Kommentarer

Landbohaven sa…
Jeg kom tilfældigt forbi din blog.
Rigtig gode efterårsbilleder.
Tak for kigget.
Nu har jag läst i kapp. Grattis till att du var med i Katarinas Bloggkoll! Din blogg är alltid så läsvärd.

Boken är ett underbart träd - fast jag har den runt knuten kan man inte låta bli att älska detta träd - oavsett årstid.

Men du, nu har vi fått en aggressiv algsvamp som beskrivs som en epedemi här i Malmö och smittan har även konstaterats i bokskogen vid Torup och på Söderåsen. Svampen dödar bl a finrötterna och försbvagar rotsystemet och i Pildammsparken är läget akut. Ja, jisses... vad händer med våra träd?

Kram Anna Vattenkanna
Både bok och lärk tillhör egentligen mina trädfavoriter, men...här har vi en jättestor lärk som står helt fel. Den växer precis på andra sidan staketet på baksidan och den hade tidigare en brorsa som växte på vår sida. När vi tog bort den gamla vallen på baksidan och den här lärken upptäcktes det att den var murken - och att han som tog ner trädet varnade för att den andra förmodligen var lika dålig. Dom var ju lika gamla. Så nu sitter man inte gärna i v-rummet när det är storm.....den når det nämligen!
Bok är jättevackert. Jag växte upp i Partille och där i skogarna fanns mycket bok och helt underbara trolska bokskogar... Kan verkligen sakna det fina ljuset genom bladverket, även om björk och gran är fint på sitt sätt :-)

Fina bilder av olika stenläggningar du visar i förra inlägget! Massor av inspiration! :-)

Ha en fin helg!
/Annika
Laila sa…
Vilka vackra bilder! Hösten lyfter verkligen fram träden på ett alldeles särskilt sätt!
Ha det gott!/Laila
Åh, vilka fina bilder du visar. Så harmoniska.
Louise Bugnet är en härdig ros, den ska klara zon 7. Hon är fantastisk, köp henne:-)).
Kram Maria
Lussan sa…
Härliga höst bilder! Naturen är fantastiskt!

Kram Lussan
Helena sa…
Åh vad härliga bilder!Lövskogar är underbara.Bokbladen är fina tycker jag det är det där förfallet jag gillar o att de sitter över vintern.Läckert i mina ögon :-)
KRAM o trevlig helg!

Populära inlägg