9 november 2011

Stiligt med sten i trädgården

Sten är ett fantastiskt material att använda i en trädgård och till det vackraste hör granit. Graniten är slitstark och hållbar, åldras vackert och är ett "naturligt" byggmaterial. Stora delar av Sverige vilar på en berggrund av granit och graniten finns i många olika färger, bland annat beroende på sammansättningen av mineraler i stenen. 

Jag botaniserade bland mina bilder och hittade en hel del sten! I den här vackra muren syns verkligen de olika färgerna på graniten. Den är murad med bruk mellan stenarna och det brukar vara det ställe där mossa först slår sig ner och med tiden får muren en vacker patina.
I den här muren är fogarna indragna och det blir ett vackert skuggspel mellan stenarna.Riktigt gamla murar är lagda utan murbruk och kallas då kall- eller torrmurar. Då fordras verkligen en djup kunskap om stenhuggeri för att kunna göra en hållbar mur utan sammanhållande bruk.  Det här är stenarna i en bro på gamla Göta Landsväg söder om Stockholm, och är gjord helt utan murbruk. Den har hållit i århundraden och vackra lavar har slagit sig ner på stenarna. 


Olika stenar kan ha olika mineralsammansättning och därför växer olika sorters lavar på respektive sten. En viss lav dras till en viss mineral. Om man besöker en kyrkogård med gamla gravstenar kan  man se skillnad på förekomsten av lavar på stenar med olika färg (mineralsammansättning). Olika stenar bidrar alltså till en biologisk mångfald bland lavar! 

Till murar och trappor används kanske oftast huggen granit. I den här vackra trappan är dessutom trappstegen av stora hela granitblock.Naturligt runda granitstenar kan också användas till murar men är det fråga om mindre stenar ser man det     oftast i kullerstensbeläggning. "Kattskallar" kallades förr i tiden stenarna  för. Ganska makabert! 


Kullersten är inte så lätt att gå på men som ett dekorativt inslag är det snyggt i både historiska och moderna miljöer. Kullersten är faktiskt ett riktigt bra alternativ om man har en plats i trädgården "där ingenting vill växa". Lägg vacker sten där i stället!I en trädgård i skärgården la vi kullersten ganska löst uppe på planteringarna. Vi vill ge en känsla av att man varit nere på stranden och plockat stenar med sig hem genom årens lopp.Sten är tacksamt att kombinera med växter. Stäppsalvia.... ...och riktigt mörk alunrot tillsammans med silverarv blev fint. Under stenarna ligger markväv för att hindra ogrässpridning.Granit används också som gatsten och av smågatsten blir det fina trädgårdsgångar. Den här gången är fogad med fast fog för att hindra växtlighet mellan stenarna. Cement som fog förekommer men fabrikaten Flexifog och Romex ger en elastisk fog som inte spricker lika lätt och som dessutom släpper igenom regnvatten utan att för den skull tillåta ogräs.


Vill man ha det lite naturligare lägger man bara lite tunt med grus ovanpå sättsanden eller stenmjölet och då kommer växtligheten av sig självt med tiden.Storgatsten används oftare till murar än smågatsten. Enkelt och snyggt blir det.Det finns stenar till lyst och dekoration också. Den här stenen i en park är en "klingsten". Den innehåller järnmalm och när man knackar på den med den lilla stenen hörs ett dovt klingande ljud.Jag har en fäbless för stora stenar. Tycker att de är så uttrycksfulla. I den här trädgården satte vi en riktigt stor sten som accent och blickfång i planteringarna. Den vägde väldigt mycket och det krävdes en hel del agremanger för att få den på plats. Men det gick bra. Kantsten av granit runt planteringarna.I bland kanske man vill leka lite och i den här trädgården hade runda stenar målats med guldfärg. De hade varit skatter i en skattjakt på ett barnkalas!


Men de var dekorativa och fick ligga kvar på muren en tid.Men visst är det vackert med sten? Granit är verkligen en favorit! Dessutom är det ofta stenarbetena i form av gångar, trappor och murar som sätter mycket av grundformen i en trädgård, en grundform som står sig genom hela året, vinter som sommar!

Sökord sten i trädgården smågatsten storgatsten kullersten stengångar stenmurar kallmur torrmur natursten granit i trädgården 
Sökord gråsten granit murar stentrappor solitärstenar smågatsten storgatsten kallmur torrmur lavar

7 kommentarer:

Helens trädgård sa...

ja, sten är så vackert, vilka murar, supersnyggt.
Underbara bilder!

Önskar dig en trevlig dag!

Susie på Stjärnarve sa...

ÄLSKAR sten i alla former! När vi flyttade hit var mitt första önskemål en ingångsgång i kalksten, men när jag fick reda på priset så backade jag faktiskt. Vi har ju en ganska lång gång så det hade blivit otroligt dyrt!
Sen vill jag mura in brunnen med kalksten och sätta ett gammaldags tak på, men då byggdes garaget alldeles för nära - så det blev inget heller!!
Till sist så ville jag ha en "ruin" - och det blev faktiskt en till slut, tillsammans med en murrabatt så jag har slutat att klaga.

Marie Lithén sa...

Murar av natursten är makalöst vackert! åh Kullersten :)

Jessica och Malte sa...

Underbart med all sten, jag älskar sten i alla de former. Härliga inspirerande bilder!

//Jessica

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Är också väldigt förtjust i sten. Skulle gärna ha in mycket mer i vår lilla trädgård. Men det är lite det som är problemet.. :) Den är litet liten för allt jag vill göra. Gillade verkligen den löst lagda kullerstenen i rabatten. Jättefint!
Kramar!

Hans i Brännberg sa...

Intressant inlägg om stenar, även gråstenar är vackra om man ger sig tid att titta.
Mossor och lavar får de att bli riktigt fina.
Imponerande att kallmurar håller i nästan all evighet om det fixeras på rätt sätt.
Ha det fint.

Helena sa...

Åh vilket inspirerande inlägg!Sten är ju värdefullt för intrycket i trädgården hos mig.
GRATTIS oxå till att din blogg blev utvald till bloggkollen denna vecka!Väl värt tycker jag som uppskattar dina inlägg om den naturliga trädgården väldigt mycke!
KRAM från mig!