5 oktober 2011

Höst på Millesgården

Så dök det upp en liten lucka i den fulltecknade kalendern, precis när jag råkade passera Millesgården på Lidingö. Sent på året för trädgårdsbesök? Nejdå, mycket blommande ännu och eftersom trädgården som Carl Milles själv ritade är arkitektoniskt uppbyggd med murar, trappor, terrasser och pelargångar är den lika vacker alla årets månader. Trädgårdsrummen framträder nästan tydligare när inte all blomprakt dominerar.

Bland sommarblommorna var fortfarande dahliorna vackra som få!


Och Ulf Nordfjells färgstämda rabatt lyste fortfarande i färgerna vitt och blått. Det är Josef Franks tyg La Plata som varit inspirationskällan det här året.Tyget La Plata på soffan i Annes Hus.

Parken består av många stiliga stenläggningar i kalksten och granit. Blåregn, klätterhortensia och pipranka klättrar utför fasaderna.Klematis blommade ännu och .....


..... skulpturen "Solsångaren" blickar ut över Värtan på sin alldeles egna tron av höströd vildvin.
I nedre delen av trädgården öppnar sig just "Nedre Terrassen" med Annes Hus i bakgrunden. Annes Hus inreddes av Josef Frank och Estrid Ericson på Svenskt Tenn 1951 och har fortfarande sin klassiska inredning kvar. Är alldeles säkert därför som Josef Franks tygmönster har fått ge inspiration till rabatterna!


Många rosor återplanterades så sent som 2004 och man valde då gamla sorter för att anknyta till den tid då trädgården ritades och planterades. Under mitt besök blommade flera av dem fortfarande rikligt, med underbar doft.Utanför Annes Hus finns en fin liten servering. Vackert med silverfärgade blad till de moderna betongkrukorna och de lite äldre café-borden. Stolarna såg 50-tal ut!


Bollen är gjord av murgrönans rankor som trätts på ett nätskelett. Kändes verkligen Svenskt Tenn, så här framför Anne Hus!


Läs mer om Millesgården här => www.millesgarden.se

*****

När jag skriver det här har det lugnat ner sig jobbmässigt en smula och jag har smitit från storstan för en vecka i Bergslagen! Ska nog finnas utrymme för lite bloggande igen.

Ha en skön kväll
Kristina 

5 kommentarer:

Helena sa...

Tack för titten nu känns det som om jag varit där!
Jag har skogsastern.Flyttade den till min trädgårdslund efersom jag vart varnad för den.Hade satt den i en plantering först.Hos mig är den inte invasiv fasst jag haft den i flera år nu.Den sitter i ljus skugga så den får kanske kämpa lite.Men den är fin o lyser upp där den sitter.
KRAM från mig!

Landbohaven sa...

Gode billeder.
Hvor er der smuk. Mange skønne blomster.
Tak for rundvisningen.

Annika Christensen sa...

Hej!
Allt väl?
Nästan finare där på hösten än på sommaren. Tack för att du visar.
ha det gott
Annika

Susie på Stjärnarve sa...

Tänk - som infödd Stockholmare och älskare av konst har jag inte varit på Millesgården sen skolan - och då var man kanske inte lika imponerad. Nu är det lite sent, hinner aldrig med nått annat än vännerna när jag är i Stockholm så jag tackar för visningen!

M/S Design sa...

Fantastiskt med bloggar man får följa med på andras besök genom bilderna som var mycket fina.
Mariana