Osannolika häxalen

Att en sån liten nyköpt buske kan visa sån färgprakt! Häxalen (Fothergilla major), samlar verkligen på alla tänkbara höstfärger på en och samma gång. Citrongult, limegrönt, chockrosa, orange! Att busken också har en massa andra kvaliteter försämrar verkligen inte dess möjligheter att bli omtyckt!
Stor häxal, som det egentligen heter, blir 1 - 1 1/2 meter hög och trivs bäst i jord med lågt pH. Vår buske är planterad i ett litet nygjort surjordsparti mellan gäststugan och granskogen. Den kan behöva det skyddade läget. I någon bok står att den är härdig till zon II men i plantskolans katalog som är nyare har den blivit härdigare (!), till zon IV (V). Men den är värd lite extra omsorg. Vacker under hela säsongen med fin, tidig blomning, vackra mörkgröna blad och fint växtsätt.

Trots sitt ursprung från östra USA passar den på en svensk naturtomt, kanske för att klimatet på amerikanska östkusten liknar vårt!

Fil:Fothergilla major.jpg
Stor häxal (Fothergilla major) (Foto: Wikipedia)

*****
I nästa inlägg tänkte jag visa lite bilder från Drömparken i Enköping. Hillevissan med Tankar från trädgårdsmästaren bloggar idag om det fina pris som Enköpings parker har fått och då kanske det kunde passa med några foton därifrån?

Kristina

Kommentarer

Vilket färgspektra, underbart! kram Sophia
Det är en buske som jag tittat lite snett på, men tyvärr funkar den inte här i den kalkrika jorden!
M/S Design sa…
Det var inte dåligt vilken variation!
Trevlig helg
Mariana

Populära inlägg