8 oktober 2011

Drömparken i Enköping

Hillevissan på bloggen Tankar från trädgårdsmästaren skrev häromdagen om Enköpings Parker som fått fint pris. Därför vill jag gärna dela med mig av mitt besök i Drömparken för någon tid sen.

Vad som gör den här parken vacker är förståss den otroliga blomsterprakten. I Drömparken finns över 200 olika sorters perenner och gräs i alla möjliga färger. Det är storslaget och pampigt. 


Vad som är så speciellt med planteringarna är att det ändå inte känns rörigt. Varje växt är planterad i stora sjok, i mellan tre till fem kvadratmeter vardera. Färgerna är blandade men växter med samma växtsätt och textur är aldrig planterade bredvid varandra utan det är låga bredvid höga, flockblommiga bredvid spiror och så vidare, en teknik som är genomförd konsekvent i hela designen. Växter som planterats i framkant har bladverk enda ner till marken så att ingen naken jord syns. Som en lugn bakgrund och struktur finns gångarna som är belagda med diskret stenmjöl och de höga, klippta bokhäckarna.    

Så här på sensommaren när alla höga gräs och rosenflockeln  sträcker sig metervis upp i skyn ser man inte tvärs över planteringarna. Man följer de mjukt formade gångarna och kan gå runt i flera varv och ändå få känslan av att man går just där för första gången. De halvcirkelformade häckarna bildar rum och det skapas skrymslen och vrår, skuggor, ljusöppningar och vackra siktgator. Helt igenom mästerligt!Läs mer om Drömparken här => Drömparken i Enköping

Titta på fler bilder från Drömparken bland annat hos Slottsträdgårdsmästaren och Lithéns Trädgård.

11 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Tack för titten. Ja maken till park får man leta efter. Genomtänkt, vacker och praktisk! Det bästa av allt liksom, dessutom underbara växtkombos.

Kram Anna Vattenkanna

Laila sa...

Vilka magiska bilder från en fantastisk park! Antar att det är för sent att få uppleva samma scenerier nu när frosten naggar våra trädgårdar i kanten?
Ha det gott!/Laila

Susie på Stjärnarve sa...

Varje gång jag ser sådana här fantastiska planteringar så bestämmer jag mig för att försöka begränsa urvalet av växter och göra något lika pampigt här hemma. Alltså massor av plantor av samma sort i stora sjok!
Och varje gång så misslyckas jag. Jag vill ha ALLT och köper på mig en massa sorter, så det blir bara plottrigt istället för snyggt.
Nej, nu får man skärpa sig!!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Jag vet inte hur många gånger jag tänkt besöka parken.... Nästa år ska det bli av. Så det så. VIlka fina bilder du tagit. Gillar ALLT :-)))

Åh, så fin den där Häxalen är. DEN blev jag såå nyfiken på. Helt fantastiska färger.

Kram
Charlotte

Kai sa...

Mycket snygga bilder du har från Drömparken! Jag var där senast i slutet av augusti, kul att se hur den hela tiden förändras.

Lotta sa...

Nästa års utflyktsmål!! Vilka underbara bilder från en fantastisk park. Tack för titten!
Kram

Ögonblickslycka sa...

Underbara bilder, vilket fantastiskt ställe.

Kram Lussan

Skogseva sa...

Jag undrar hur det kan komma sig att somliga städer har råd att hålla sig med så välordnade och välansade parker och planteringar medan andra, Lund till exempel, slarvar bort sina möjligheter. Det är bara att gratulera Enköping som tydligen har en entusiastisk och duktig stadsträdgårdsmästare!
Och så konsterar jag återigen att jag måste hitta en plats att plantera rosenflockel på...
Hälsar Eva

Sophie Mauléon sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Chintoh sa...

HEJ!
Tittar in hos dig.Så vackra bilder och blommor gör en glad.
Nu är det8 grader minus o jag med katter är inte särskilt glada.

Kom gärna in i min blogg o lämna en rad.
Vänl.Inger Rozen

Chintohs.blogspot.se

Chintoh sa...

Jättefint!Och nu står jag äntligen i bostadskön!
Inger